För att göra vägen till arbetsmarknaden kortare för utländska läkare satsar Region Örebro län på en ny anpassad språkutbildning. Redan till hösten kan utbildningen tas i bruk, något som välkomnas av Mohammed Ali Watar från Syrien.
– Det skulle vara mer effektivt att kombinera svenska med praktik. Att bara få gå bredvid en svensk läkare skulle underlätta, säger Mohammed Ali Watar.
Trots att läkarbristen är stor i länet får läkare från andra länder ofta vänta länge på att få jobb inom den svenska vården. Förändringar inom svenskundervisningen i kombination med praktik ska göra det lättare för läkare och vårdpersonal från andra länder att komma in på arbetsmarknaden snabbare. I tolv år arbetade Mohammed Ali Watar som läkare i Aleppo i Syrien innan han flydde till Sverige för ett år sedan. I dag har han permanent uppehållstillstånd. Trots svårigheterna är han fast besluten att få jobba som läkare i Sverige.
– Jag har alltid velat jobba som läkare och skulle inte vilja göra något annat, säger Mohamed Ali Watar.
”Dagens system funkar inte”
I två månader har han gått på SFI på Masugnen i Lindesberg. Han är både högutbildad och har lång yrkeserfarenhet. Ändå läser han svenska på samma nivå som de som saknar både utbildning och läsförmåga. En specialanpassad språkutbildning skulle underlätta för alla menar han.
– Nuvarande system funkar inte. Det skulle vara mycket mer effektivt att kombinera svenskundervisning med exempelvis praktik. På så vis kan jag lära mig språket snabbare och se hur det svenska systemet fungerar. Det skulle ju inte kosta någonting att bara få gå med och observera.
Gediget regelverk
När det gäller läkarlegitimation från utomeuropeiska länder finns det inga korta svar på vad som gäller för att det ska vara giltigt i Sverige. Enligt Ing-Marie Sjöblom, personalchef på utvecklingsenheten på Lindesbergs lasarett, bedöms varje enskilt fall.
– Läkarlegitimationer omfattas av ett gediget regelverk, det är en ganska komplex historia. Vi för dialog med Socialstyrelsen och varje enskilt fall bedöms individuellt, säger Ing-Marie Sjöblom.
Att det är en lång och komplex process att konvertera sin syriska läkarlegitimation är inget som hindrar Mohammed Ali Watar. Han är fast besluten och tror ändå att hans chanser att få jobb som läkare i Sverige är relativt goda. Han har redan ansökt om att konvertera sin läkarlegitimation hos Socialstyrelsen.
– Jag har specialiserat mig på gastroenterologi, varit yrkesverksam i tolv år och haft egen praktik i Syrien. Jag är optimistisk och tror att jag kan få jobb, det behövs fler läkare i Sverige.