BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Tittar man på en period från 40-talet fram till i dag har vi aldrig haft så här låga nivåer. Det var lågt även 2013, men sedan spöregnade det och nivåerna gick upp. Visst, det kan ju vara en tillfällighet, men vi har även haft fler skyfall och andra udda väderfenomen. I det här läget är det sunt att vara pessimistisk och ha en reservplan, säger Marcel Minnegal, chef för vattenverket i Kumla kommun.
Förgiftade jordmassor
I våras sänktes sjön Tisaren på grund av en sanering i Åsbro eftersom förgiftade jordmassor skulle grävas bort. När sedan sjön skulle fyllas på igen fick länet en torr sommar och en torr höst. Resultatet blev så låga vattennivåer att dricksvattenförsörjningen för Kumla och Hallsberg var i fara. Därför bygger nu Kumla kommun pumpar som ska pumpa fram vatten från den djupare delen av sjön. Men än så länge har varken Kumla eller Hallsberg bett invånarna att spara vatten.
– Vi hoppas de åtgärder vi gör ska räcka. Men om du undrar vad jag önskar mig i julklapp så vill jag ha en slaskig och blöt jul. Då kommer jag att sova gott, säger Marcel Minnegal.
I Örebro fortsätter man däremot att be allmänheten spara på vattnet. Och det har gett resultat. Förbrukningen har hittills minskat med 1,2 miljoner liter vatten per dygn.
Under de närmaste veckorna kommer även flera av kommunens egna verksamheter att se över sin vattenförbrukning.
– Det här är ett allvarligt läge där vi tvingas bryta mot vattendomar för att örebroarna ska få sitt dricksvatten. Därför vill vi begränsa förbrukningen, säger Leif Rehnberg, verksamhetschef för vatten och avlopp i Örebro. Också företag i Örebro har uppmärksammats på situationen.
– Vi uppvaktar företagen just nu och utmanar dem att bli goda exempel och ger dem olika spartips, säger Leif Rehnberg.
Ett av företagen, Orkla Foods Sverige, som tillverkar Risifrutti här i Örebro, har börjat se över sin förbrukning.
– Vi hade en miljöutbildning i Örebro i förra veckan där vi pratade om hur vi kan minska vattenförbrukningen och även vidta andra åtgärder som att minska elförbrukning och avfall. Tanken är att vi ska ta fram en handlingsplan och eventuellt vidta åtgärder under 2017, säger Cecilia Frank, presschef på Orkla Foods Sverige.
Men att minska vattenförbrukningen i någon större utsträckning blir svårt.
– Vi använder inte så mycket vatten till själva produkten utan till rengöring, och vi kan inte kompromissa med matsäkerheten. Men vi vill ta ett miljöansvar och dra vårt strå till stacken så långt det är möjligt, säger hon.
Inte en långsiktig lösning
Besparingar av det här slaget är inte en långsiktig lösning för länets kommuner, och det tar tid innan en annan lösning kan vara på plats. Vätternvattenprojektet som snart ska upp till beslut i kommunerna tar minst tio år att genomföra. Och det är bara en av alla pusselbitar som länet behöver lösa inför framtida klimatförändringar.
– Just nu behöver vi spara på vatten, men på sikt behöver vi hantera klimatförändringar och göra klimatanpassningar på alla områden, säger Peder Eriksson, enhetschef på länsstyrelsen i Örebro.
Det behövs lika stora åtgärder för att hantera skyfall, översvämningar och värmeböljor som att vi behöver klara torrare perioder.
– Prognosen visar att vi kommer att få mer extrema väderhändelser. Vi står inför något okänt. Vi behöver göra mer för att stå rustade inför de klimatförändringar som vi står inför, säger Peder Eriksson.