– Vi har inte längre något förtroende för ledningen, säger Sven Eriksson som nu lämnar skolans styrelse i protest.
”Upplevelse av otrygghet”, ”ej högt i tak” och att ”många medarbetare har bristande förtroende för rektor”. Så lät de anställdas vittnesmål i en oberoende konsultrapport som genomfördes i våras av Capio företagsvård. Rapporten kom till efter att Arbetsmiljöverket inspekterat skolan och konstaterat att det fanns stora problem med den psykosociala arbetsmiljön. Med hot om vite ålades skolan att upprätta en handlingsplan för att komma tillrätta med problemen. Men ledningen med ordförande Susanne Grundström i spetsen har inte tagit problemen på allvar, menar Bredsjö Kulturkooperativ.
– Droppen var när styrelsen gav rektorn uppgiften att leda förbättringsarbetet, när en oberoende konsultrapport från i våras visade att samma person är den största riskfaktorn. Det kan vi inte ställa upp, säger Sven Eriksson.
Två medlemmar kvar
Problemen på skolan går bortom enskilda individer, det har etablerats en kultur i styrelsen som drabbar de anställda och i förlängningen även skolans deltagare. Tidigare har exempelvis en anmälan om sexuella trakasserier sopats under mattan, menar Sven Eriksson.
– Det räcker inte om man byter ut rektorn eller styrelsens ordförande. Det krävs mer långtgående insatser för att få skolan på rätt väg, säger han.
Bredsjö kulturkooperativ vill inte längre vara medlemmar i föreningen Hällefors folkhögskola som driver skolan. Kvar i styrelsen blir nu Hällefors kommun och Sveriges arbetarteaterförbund. Det var inte ett lätt beslut att hoppa av eftersom skolan ligger dem varmt om hjärtat, berättar Anna Ericsson, styrelseledamot i kooperativet.
– Vi i kooperativet har varit tidigare elever på skolan och vi har varit väldigt engagerade i verksamheten.
Susanne Grundström är ordförande i folkhögskolans styrelse samt ledarskribent i ETC Bergslagen. Hon poängterar att kulturkooperativet är i minoritet i styrelsen och att deras bild av arbetsmiljön på skolan inte fullt ut stämmer.
– Jag och styrelsen har fullt förtroende för rektorn på skolan. Vi har vidtagit fullt nödvändiga åtgärder men det tar tid att förbättra arbetsmiljön, säger hon.
Arbetsmiljöverket besökte skolan senaste i augusti och enligt Susanne Grundström framfördes vid det tillfället inga synpunkter på hur styrelsen agerat.
Nya rutiner vid uppsägning
Susanna Grundström menar att den höga personalomsättningen inte behöver vara ett tecken på att personalen mår dåligt.
– De kan delvis förklaras med folkhögskolan har en väldigt dynamisk verksamhet. Många lärare har slutat på grund av att deras kurser lagts ner.
Men skolans styrelse överväger att ändra rutinerna när personal säger upp sig i framtiden. De har diskuterat att införa uppföljningssamtal med anställda efter uppsägningar för att fånga upp eventuell kritik mot organisationen.
Fotnot: ETC förlag, som ger ut ETC Bergslagen, har tidigare suttit med i folkhögskolans styrelse.
Läs mer i veckans nummer av ETC-Bergslagen. Kom till redaktionen i Hällefors, eller e-posta, bergslagen@etc.se och teckna en prenumeration.