– Vaccinet har blivit godkänt eftersom nyttan bedömts vara större än möjlig risk vid avsedd användning, säger Veronica Arthurson, enhetschef för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket.
Precis som för alla läkemedel och vaccin så kan Pfizers vaccin orsaka biverkningar. De vanligaste, som över 10 procent av de som medverkat i studierna har fått – smärta och svullnad vid injektionsstället, trötthet, huvudvärk, muskel- eller ledvärk, frossa och feber – har dock varit milda reaktioner som gått över efter ett par dagar.
– De vanliga biverkningar som noterats för Comirnaty i kliniska studier är ungefär desamma som ses för andra vacciner som aktiverar immunförsvaret, exempelvis vacciner som ingår i barnvaccinationsprogrammet. Det är helt förväntade reaktioner kopplade till att immunsystemet aktiveras, säger Veronica Arthurson.
Stor oro för biverkningar
Den allvarligaste biverkningen som rapporterades i studien var att fyra personer fick tillfällig ansiktsförlamning.
– Majoriteten blev helt återställda efter behandling med kortison medan någon person blev bättre men ännu inte var helt återställd när data analyserades. Det som är viktigt att komma ihåg är också att akut ansiktsförlamning kan uppstå som en komplikation till exempelvis vissa infektioner och man kan inte vara helt säker på att det är vaccinet som orsakat fallen i studien, säger Veronica Arthurson.
Allvarliga biverkningar av vaccin är generellt sätt ovanliga, men trots detta finns det en utbredd oro för detta. I en Sifoundersökning i november uppgav 52 procent av svenskarna att de är oroliga för att covid-vaccinen inte kommer att vara fria från allvarliga biverkningar. Dock hade allmänhetens oro minskat något sedan den tidigare undersökningen i oktober, då siffran var 58 procent. 71 procent av svenskarna var ändå positiva till att ta det nya vaccinet enligt en Novus-undersökning i december. Veronica Arthurson uppmanar oroliga att läsa på.
– Jag har förståelse för att man kan känna en oro och skulle vilja uppmuntra den som känner oro att läsa på om vaccinet hos tillförlitliga källor, såsom Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen och försöka bilda sig en egen uppfattning.
En orsak till oron är troligen att vi minns att hundratals svenskar drabbades av biverkningen narkolepsi efter svininfluensavaccinationerna 2009.
– Vi vet inte vad i vaccinet och den vaccinerades immunsvar som orsakade riskökningen för narkolepsi efter vaccinering med Pandemrix. Sannolikt handlade det om en immunologisk reaktion specifik mot just det vaccinet och just det viruset som orsakade svininfluensa. Att just den biverkningen ska inträffa igen för vaccinen mot covid-19 är inte sannolikt, säger Veronica Arthurson.
Säkerhetsuppföljning ska göras
Det går dock inte med hundraprocentig säkerhet säga att det inte kommer uppstå några okända biverkningar av covid-19-vaccinet. Det vet man inte förrän det har använts på en större mängd mäniskor.
I skrivande stund har Läkemedelsverket inte fått in några rapporter om misstänkta biverkningar för de som injekteras i landet.
– Det är dock viktigt att noggrant övervaka alla som fått vaccinet. Personen som vaccinerats ska vara under uppsikt i minst 15 minuter efter vaccination, säger Veronica Arthurson.
Enligt henne kommer man nu när vaccinationen är igång göra planerade säkerhetsuppföljningar för att så tidigt som möjligt hitta eventuella biverkningar.
Vaccinationen är frivillig, men Veronica Arthurson tycker att det är viktigt att även tänka på riskerna med covid-19, som kan leda till ett allvarligt sjukdomsförlopp eller till döden.
– Det som är viktigt att komma ihåg är att covid-19 är en potentiellt allvarlig sjukdom som vaccinet skyddar mot, vilket behöver vägas mot risken för sällsynta biverkningar. En pandemi slutar inte förrän tillräckligt många har ett immunförsvar mot viruset vilket fås antingen genom vaccinering eller sjukdom. Med vaccinering undviker man att drabbas av sjukdomen och dess effekter, och man kan förhoppningsvis bidra till att inte smitta andra, säger hon. Julia Sandstén Vikberg