– Primärvården har inte byggts ut som den borde. Ända sedan 1960-talet har det talats om behovet av det, men ingenting har hänt. Man bara pratar om det, än idag.
Orsakerna till det i sin tur är flera, menar hon:
– Dels är det ett problem på regional nivå. Det behöver rekryteras mer personal, och till det behövs det mer resurser. Men det behövs också en nationell sjukvårdsreform.
Börjar i fel ände
Heide Stensmyren poängterar att en undersökning, som genomförts på uppdrag av OECD, kommit fram till att en väl utbyggd primärvård är av yttersta vikt för hälsan bland de socioekonomiskt svagare grupperna i samhället.
– Därmed kan man tala om att god primärvård, i närområdet, såväl är en fråga om kostnadseffektivitet, som om social rättvisa.
Att som nu i Stockholm stänga igen avdelningar på flera stora regionsjukhus, för att sedan hänvisa patienter till primärvård och närakuter, anser hon är att börja i fel ände.
– Om man har den här visionen om att strukturera om hela vårdapparaten, som man har i region Stockholm, då måste man ju först se till att ha läkare på plats, som kan ta emot patienter på vårdcentraler och närakuter. Annars hamnar ju folk på gatan!
Vård måste få kosta pengar, konstaterar Heidi Stensmyren.
– Det verkar svida för våra politiker att det kostar, men om vi ska bygga ut vården behövs fler läkare. Det måste få kosta!
Saknas vårdmål
Konkreta och tydliga, politiska mål för vården, saknas också, anser hon:
– Vi får bara höra en massa floskler om att ”vården måste vara god och tillgänglig”, i stället för konkreta och systematiska åtgärder. Men pengar kan inte bara rasslas in ovanifrån i vårdsystemet heller, för då försvinner allt i byråkrati och administration, som på mardrömsexemplet med NKS (Nya Karolinska sjukhuset, i Solna). Pengar behöver skjutas till, men det är viktigt att de går till rätt del av verksamheten med.