Migrationsverket följer inte Socialstyrelsens rekommendation när det gäller åldersbedömningar av ensamkommande flyktingbarn. Bara omkring tio av 350 unga har fått en komplett undersökning med en barnläkarundersökning, rapporterar Ekot idag.
Bakom siffrorna döljer sig en konflikt inom barnläkarkåren, där många vägrar att arbeta på uppdrag av Migrationsverket.
– Det är inte en barnläkaruppgift att vara en aktör i flyktingpolitiken, säger Lars Almroth som är verksamhetschef på Centralsjukhuset i Kristianstad och ordförande i ett skånskt nätverk för chefsläkare.
”Bättre med godkänd bedömning”
Han har vid flera tillfällen kritiserat Migrationsverkets åldersbedömningar å de skånska barnläkarnas vägnar. Vissa förbättringar har gjorts. Numer är uppdraget inte att fastställa en ålder utan att ta ställning till huruvida den ålder som barnet själv uppger kan anses rimlig eller inte.
Socialstyrelsen har tagit fram en modell tillsammans med Svenska barnläkarföreningen som innefattar tandröntgen, handledsröntgen och en barnläkarbedömning. Men få får alltså tillgång till barnläkarbedömningen, vilket Anna Bärtås som är vice ordförande för barnläkarföreningen, beklagar.
– Vi tror att det trots allt är bättre att man erbjuder en fullständig och godkänd bedömning än att man går på mer osäkra data, säger hon till P1-morgon.
”Vi vill syssla med sjukvård”
Lars Almroth håller inte med om argumenten och bekräftar att det finns en spricka inom barnläkarkåren. Han påpekar att det är ett etiskt dilemma eftersom bedömningar nu görs enbart av Migrationsverket, men står ändå fast vid sin hållning.
– Ska jag göra något bara för att någon annan gör det sämre? Jag som läkare vill inte bli ett alibi i en flyktingpolitik som är skev. Vi barnläkare i Skåne har sagt att vi ska syssla med sjukvård och inte arbeta på uppdrag av Migrationsverket. Att göra en åldersbedömning kan ju i praktiken innebära att skicka tillbaka en ung människa till Afghanistan, säger han.
Lars Almroth säger att det inte finns några säkra metoder att fastställa ålder. Genom tand- och handledsröntgen kan man endast få fram en ålder som stämmer med plus minus två år, vilket gör att det är omöjligt att säga om en ungdom är 16 eller 20 år.
– Det är också väldigt svårt att göra en mognadsbedömning genom intervjuer, inte minst när det gäller en person som flytt ensam. De mognar tidigare än andra ungdomar i vissa avseenden, men kommer efter på andra sätt, säger han.
Lars Almroth säger att han inte vill bidra till en sortering av människor.
– Jag tror inte att någon tycker att läkare borde ha sorterat ut vilka som skulle få komma hit som flyktingar under andra världskriget, säger han.