Ledord och affärstermer. Fokus på vårdcentralen i Björkhagen flyttades helt från vård till ekonomi när Aleris tog över. Den läkare som ETC Stockholm har pratat med fick till slut frågan om hen var lojal med Aleris efter att hen ifrågasatt det nya fokuset.
– Jag sade att jag var lojal med vården. Sedan tog jag beslutet att säga upp mig.
Men problemen för primärvården når långt utanför Björkhagens gränser. Vårdvalet, planerad underbemanning och privata företag skapar kaos, menar hen.
– I grund och botten handlar det om politiska beslut. Till exempel bestämde man 1999 att alla vårdcentraler i det södra sjukvårdsområdet, som på Södermalm, Enskede och Farsta, skulle vara privata. Vad är det egentligen för valfrihet, undrar hen.
”Vi ska fixa ekonomin”
Läkaren har jobbat i över 20 år som distriktsläkare och berättar om utvecklingen. Fram till 2000 pratade man till exempel om lägsta effektiva omhändertagandenivå inom sjukvården.
– Det betydde att om man hade ett problem som man kunde få hjälp med av en sköterska så skulle man få det i stället för att träffa doktorn. Det var ett bättre sätt att använda resurserna på eftersom läkare både har en högre lön och är en bristvara, säger läkaren.
Numera är det inte så. I och med att vårdvalet infördes i Stockholm får vårdcentralerna en mycket högre ersättning för läkarbesök än för besök hos en sköterska.
– Men nu sker ingen sortering av patienterna och alla får träffa läkare. Det är vi som ska dra runt ekonomin. Vi har blivit penningmaskiner.
Samtidigt har anslagen från landstinget till vårdcentralerna knappt höjts sedan 2008, trots att personalernas löner har stigit och lokalerna har blivit dyrare. Dessutom har man från landstingets sida planerat för underbemanning, menar läkaren.
– I Stockholm har varje husläkare hand om 2 000 personer, medan riktlinjerna säger en doktor på 1 500 invånare.
”Vacklar hem”
Att aldrig kunna känna att man har ordentligt med tid för en patient gör att man tappar suget.
– Vi är ständigt stressade och patienttrötta. Vi vacklar hem. Och patienterna känner inte att de har fått ett bra bemötande. Kvaliteten har försvunnit, säger läkaren.
Numera jobbar läkaren på en annan privat vårdcentral i Stockholm. Men skillnaderna från Björkhagen är stora, menar hen.
– Vi pratar inte om pengar på våra läkarmöten. Det gjorde man på Aleris. Det här är ett litet företag, det gör att vi kan genomföra förändringar snabbt. Aleris är ett jätteföretag med många chefer. Att tro att privata företag i välfärden inte drivs av att göra vinst är bara dumt.