– Ju längre man boxas desto större blir riskerna för skador, säger han till Dagens ETC.
Den svenska boxningsstjärnan Frida Wallberg fick sin drömmatch. På hemmaplan i Stockholm i juni 2013 fick hon möta Diana Prazak. Och det var dessutom en extra lång match, åtta ronder istället för sex. Kampsportsdelegationen hade gett tillstånd till ett undantag för att det skulle bli möjligt att genomföra den internationella matchen om WBC-titeln i Sverige.
Men det som skulle bli en drömmatch blev en mardrömsmatch. Frida Wallberg knockades i den åttonde ronden. Blev medvetslös. Fördes till sjukhus med hjärnblödning och karriären som proffsboxare var över.
När Proffsboxningskommissionen ansökte hos den svenska kampsportdelegationen vid länsstyrelsen i Örebro om att få förlänga just den här ödesdigra VM-matchen var det en av delegationens ledamöter som sa nej, läkaren och neurologen Björn Lindvall på Örebro universitetssjukhus.
– Jag säger alltid nej till ansökningar om förlängningar. Riskerna är alldeles för stora, säger han.
Många undantag
Enligt svensk lag ska matcher i kampsporter, där proffsboxningen ingår, inte vara längre än tolv minuter. I vissa fall kan förlängningar godkännas. Och det har blivit ganska många sådana här undantag, visar en ny rapport om kampsportsdelegationens verksamhet. 20 förlängda matcher sedan 2010.
– Men jag har röstat nej i alla fall. Och blivit nedröstad av de två andra ledamöterna i delegationen, säger Björn Lindvall.
Han menar att förlängda matcher direkt ökar risken för det som Frida Wallberg drabbades av. Och även om det inte blir en direkt knock out så innebär förlängda matcher fler slag mot huvudet och fler skador.
– Varje slag mot huvudet ger en skada på nervcellerna i hjärnan. Ju längre du boxas desto tröttare blir du och desto sämre blir du på att parera slag och försvara dig, säger Björn Lindvall.
Fler slag mot huvudet innebär också att risken för skador som långsamt växer fram ökar. Som parkinson och demens som kan drabba boxare efter att de lagt av med sin idrott, menar Björn Lindvall.
– Vi har ju en lagstiftning som säger att matcher på tolv minuter är rimligt. Jag skulle gärna se kortare matcher och jag ser absolut ingen anledning till att förlänga dem, säger han.
Men när nu Kampsportsdelegationens arbete har utvärderats och idrottsförbunden har fått säga sitt så står det klart att Proffsboxningskommissionen skulle vilja se fler förlängda matcher.
– Det är ett missfoster att vi som olympisk idrott överhuvudtaget ska lyda under tillsyn av en myndighet, säger Björn Rosengren som är ordförande i Proffsboxningskommissionen.
Begränsningarna i matchlängd gör att de som håller på med proffsboxning inte kan utöva sin idrott i Sverige, menar han.
– Herrar som boxas på proffsnivå måste gå matcher som är minst åtta ronder för att behålla sin ranking. I Sverige är ju maxgränsen fyra ronder. Så alla de herrar som är högt rankande måste åka utomlands, säger Björn Rosengren.
Men han håller med att längre matcher också innebär en ökad risk för boxarna.
– Det är klart att det är en risk att boxas. Men vi har två läkare, en domare och en supervisor på varje match som ska gå in och bryta om vi ser att det börjar bli farligt för någon av boxarna, säger han.
Fortsätter säga nej
Men Björn Lindvall kommer att fortsätta säga nej till undantag för förlängda matcher.
– Sen får vi väl se vad delegationen beslutar. Jag är ju bara en av tre ledamöter och får inte mina medicinska synpunkter gehör så spelar det ingen roll, säger han.