Inför starten av privata BB Sophia i mars förra året riktades mycket kritik mot att en förlossningsklinik tilläts öppna utanför ett akutsjukhus. Bland annat var specialistläkarföreningen SFOAI som hade granskat BB Sophia åt landstinget starkt kritiska. Kritiken gjorde att politikerna bara tillät BB Sophia att ta emot kvinnor från vecka 37.
Nu reagerar SFOAI starkt på beslutet att BB Sophia får ta emot kvinnor som föder för tidigt, från vecka 32.
– Inget i deras verksamhet har förändrats på de punkter vi riktade kritik mot då. Vi är kritiska till att det inte ligger på ett akutsjukhus och att det inte finns kringresurser att tillgå om något skulle hända. Vid förlossningskomplikationer kan det gå väldigt snabbt, säger ordföranden Susanne Ledin Eriksson.
Men BB Sophia har jämfört med andra förlossningskliniker i Stockholm färre bristningar och mindre blödningar hos mammorna. Tyder inte det på att det funkar bra?
– Jag tvivlar inte på att BB Sophia har en bra förlossningsvård, men det säger inget om hur de handskas med komplikationer, säger Susanne Ledin Eriksson.
Är inte risken lägre att något går fel på BB Sophia eftersom de bara får ta emot friska kvinnor?
– Problemet är att en helt frisk kvinna kan få livshotande komplikationer.
Borde ha inväntat IVO
Även fackförbundet Stockholms läkarförening är kritiska. Ordföranden Johan Styrud berättar att läkare drar sig för att arbeta på BB Sophia på grund av de ökade riskerna det medför.
– Det nya beslutet innebär en ökad risk som vi inte borde ta. Det är inte rimligt och det har vi framfört till landstinget, säger Johan Styrud.
Liksom Susanne Ledin Eriksson tycker han att politikerna borde ha inväntat IVO:s utredning av dödsfallet i augusti innan man tog det nya beslutet.
Väldigt höga kostnader
Känslan som Johan Styrud – och flera andra som ETC Stockholm har pratat med, men som vill vara anonyma – har är att beslutet har hastats igenom för att rädda BB Sophias ekonomi.
– Det är självklart att det finns ekonomiska orsaker bakom. Man tror inte att BB Sophia klarar sig på sikt. Politikerna håller BB Sophia under armarna, säger Johan Styrud.
För skulle BB Sophia inte gå runt skulle det få konsekvenser för hela förlossningsvården. Bristen på förlossningsplatser skulle bli stor. Eftersom BB Sophia redan i dag har en neonatalavdelning som tar emot barn från andra sjukhus har man redan höga kostnader för att hålla igång den.
Susanne Ledin Eriksson poängterar att hon inte har någon insyn i BB Sophias ekonomi, men att hon har reagerat på att BB Sophias kostnader för att alltid ha ett operationslag på plats måste vara väldigt höga.
– Det måste vara oekonomiskt om jag ska vara ärlig. Här på Gävle sjukhus har vi också operationslag med jour. Men vi tar hand om alla patienter på hela sjukhuset. BB Sophia har ju inga andra patienter, de utför bara kejsarsnitt, säger Susanne Ledin Eriksson.
Fotnot: Totalt utfördes 414 kejsarsnitt på BB Sophia under mars till december 2014. Det innebär 1,3 kejsarsnitt om dagen. Hälften av kejsarsnitten var planerade.