Hugo Lagercrantz resonemang gick ut på att man inte visste på 60-talet att rökning var farligt och man inte vet nu om internetanvändande hämmar barns utveckling.
Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete och har skrivit boken ”Vad gör unga på nätet”. Hon menar att Lagercrantz resonemang är förlegat och felaktigt.
– De här argumenten har vi hört förut, det är inte första gången som ny teknik målas upp som något farligt. Man ser en massa hot i det förändrade sättet att ta till sig kunskap.
Gamla argument
På samma sätt som man en gång såg serietidningar eller hårdrock som något farligt väljer nu vissa att lyfta fram användandet av surfplattor och telefoner som det nya hotet mot våra barn.
– Jag har i princip bara sett positiva effekter i min forskning. Det handlar om interaktion. Man kan hitta människor som man aldrig skulle hittat annars. Fler får möjlighet att hitta vänner som förstår en. Sedan är det en enorm källa för kunskapsutveckling, säger Elza Dunkels.
Hur märker man det?
– Vi har en ungdomsgeneration som är allmänbildad på ett sätt som vi aldrig har haft tidigare. Samtidigt som vi har en debatt om en usel skola.
Hugo Lagercrantz sa i P1 att barn under två år inte skulle se en skärm över huvud taget och i förskoleåldern ska det begränsas till 1–2 timmar om dagen.
Han vill att Statens medieråd ska ge ut dessa rekommendationer, men därifrån är det blankt nej. Det finns ingen forskning som stöder Hugo Lagercrantz farhågor.
– Statens medieråd gör helt rätt som säger nej. Vi har inte på fötterna att vi kan ge rekommendationer och vi kommer inte få det heller, säger Elza Dunkels.
Finland går annan väg
Trots det rekommenderar Finland sina invånare att 7–8-åringar bara ska få använda sig av internet 1–2 timmar om dagen. Yngre ska inte använda det alls.
– Att de gör det är jättetråkigt för finska föräldrar. Man vrider tillbaka klockan. Jag tänker mig att man ger föräldrar dåligt samvete utan att man har någon grund för det och det är ingen struntsak. Föräldrar med dåligt samvete är förmodligen sämre föräldrar. Det är en lek med människors välbefinnande, säger Elza Dunkels.
Hur tror du man kommer resonera i den här frågan i framtiden?
– Jag är egentligen optimistisk inför framtiden. Det är en tydlig utveckling att vi blir smartare och mer empatiska och jag tror att nästa steg är att vi börjar respektera barn på samma sätt som vi respekterar vuxna i dag.