Barnet dog i magen efter att mamman skickats hem från Ystad lasarett. Lex Maria-anmälan dröjer, trots att lagen kräver att den ska göras snarast. ”Vi borde ha anmält direkt”, medger chefläkaren som nu lovar att rutinerna ska skärpas.
Förra veckan berättade ETC Malmö om Anna. Hon hade gått tre veckor över tiden och förlorade sitt ofödda barn efter att ha skickats hem från förlossningsavdelningen på Ystad lasarett i somras. Trots att det gått över fyra månader sedan händelsen har ingen lex Maria-anmälan gjorts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Enligt lag är vårdgivare skyldiga att snarast anmäla alla händelser som kunnat medföra skada för patienter.
– Jag vill inte uttala mig i det specifika fallet, men jag har svårt att se att fyra månader är snarast. Det står dock inget om specifika tidsramar i lagens förarbeten, säger Lisa Van Duin, jurist på Socialstyrelsen, den myndighet som tidigare handla lex Maria-anmälningar.
Mats Molt är chefläkare på Skånevård Kryh, som består av sjukhusen i Kristianstad, Ystad och Hässleholm. Han medger att det tagit alldeles för lång tid att lämna in anmälan.
– Vi skulle ha anmält det direkt och vi kommer att ha bättre rutiner för sådant här framöver, säger han.
Mats Molt lovar att en lex Maria-anmälan kommer att göras inom de närmsta veckorna. Att den inte lämnas in omgående utan fortsätter att dröja förklarar han med organisatoriska problem. I våras slogs sjukhusen i Kristianstad, Ystad och Hässleholm ihop och fick gemensam förvaltning.
– Tre anmälare har blivit en. Vi har ännu inte fått nya rutiner på plats och jobbar fortfarande på det gamla sättet, alltså att vi samlar in information innan vi lex Maria-anmäler, säger Mats Molt.
Klar först 30 november
Informationsinsamlingen på Ystad lasarett har pågått sedan i somras och väntas vara klar först den 30 november. Att det dragit ut på tiden förklarar Mats Molt dels med sjukdom, dels med att fallet är komplext.
Enligt Lisa Van Duin är det fullt möjligt att uppfylla lagens krav om att lex Maria-anmälan ska lämnas in snarast, trots att den interna utredningen tar tid.
– Vad man kan göra är att anmäla vad som hänt och meddela att man håller på med en utredning. Sedan kan man lämna in den i efterhand, säger Lisa Van Duin.
Mats Molt medger att det var precis så Ystad lasarett borde agerat i somras efter att Anna förlorat sitt ofödda barn.
– Det blir inte transparent när vi har för avsikt att lex Maria-anmäla men håller det för oss själva medan vi utreder. Där ger jag Socialstyrelsen rätt. Vi borde ha anmält dag ett och sedan levererat data efter hand. Då vet både press och patienter att något händer i ärendet, säger Mats Molt.
Anna anmälde själv händelsen till Inspektionen för vård och omsorg i början av oktober. Hon tycker att det är obegripligt att lex Maria-anmälan dröjer.
– Det är sorgligt att det ska ta sådan tid att anmäla ett fall som är så självklart och som borde vara prioriterat, säger hon.
Fotnot: Anna heter egentligen något annat