Regeringen har avsatt pengar till insatser som ska höja valdeltagandet. I satsningen ingår att uppmuntra skolor att ordna egna val, så att förstagångsväljare har möjlighet att lära mer om demokrati och politik.
– Det är lätt att genomföra ett skolval. Skolorna får allt material de behöver och information om hur de ska göra genom oss, säger Henrik Karlsson som är projektledare för skolvalen vid Myndigheten för ungdoms- civilsamhällesfrågor.
Skolval inför riksdagsvalen har funnits i Sverige sedan 60-talet och sedan slutet av 90-talet så samordnas arbetet kring dessa. Det är första gången som skolorna dessutom erbjuds material för att hålla egna EU-val, men intresset för att delta har varit lågt. Av Skånes 425 högstadie- och gymnasieskolor är det bara 35 som håller EU-val.
– Skolvalen är viktiga som en katalysator för att prata politik i skolorna. Genom att ordna skolval så levandegör man demokratin för eleverna. Vi vet att det bidrar till att öka elevernas samhällsengagemang och att de som har börjat delta i val som unga också i hög grad fortsätter med det, säger Henrik Karlsson.
Viktigt att få se hur val fungerar
Bland de gymnasieskolor som har valt att inte hålla ett EU-val finns Katedralskolan i Lund. Skolans elever har fått träffa EU-ministern och kommer att få lyssna till en politisk debatt. Men själva valdelen är inget de får prova på.
– Jag tycker att det är sorgligt. Detta är ett viktigt val, säger rektor Kennet Flenmark.
Förklaringen till att skolan inte anordnar något EU-val är tidsbrist.
– Detta är ett exempel som vittnar om lärarnas arbetssituation. De blir numera överösta med nationella prov så här års, och är så upptagna av att rätta prov att det är många andra viktiga saker som inte hinns med. Det ser jag som en negativ utveckling för skolans del, säger Kennet Flenmark.
Det blir däremot ett skolval inför höstens riksdagsval.
– Det är en viktig del av skolans arbete att ge elever inblick i hur ett val fungerar, konstaterar Kennet Flenmark.