Sedan kommunerna Karlskoga och Degerfors började samverka kring kostverksamheten har det funnits planer på att börja köpa råvaror från lokala producenter. I år löper det gamla livsmedelsavtalet ut och nu startar processen med att göra ett underlag för en ny upphandling. I det arbetet har kommunerna börjat med att besöka lokala bönder för att få information om deras möjligheter att anpassa sig efter kommunernas krav.
– Tanken är att vi på sikt ska kunna bli så självförsörjande som möjligt, säger Ulrika Lundgren, förvaltningschef.
Personalen på kostverksamheten i Karlskoga och Degerfors började redan för några år sedan att titta på effekterna av LOU, Lagen om offentlig upphandling, inom offentlig sektor och området livsmedel.
– Det har visat sig att vi många gånger har inriktat oss på priset för att kunna utvärdera enligt LOU, men att gå på det lägsta priset betyder inte att man får bästa produkten, säger Ulrika Lundgren.
Exempelvis är det viktigt att köttet som verksamheterna får håller en bra kvalité när det ska lagas till och att köttet inte tappar en massa vatten.
– Det har faktiskt hänt att vi har köpt in köttfärs som har tappat 25 procent vatten. Trots att vi har haft krav på leverantören att det inte ska få finnas för mycket vatten i köttet. Men det är jättesvårt att kontrollera, säger hon.
Svårt för lokala producenter
När lagen om offentlig upphandling skapades i mitten av 1990-talet gick Örebro läns kommuner ihop för att göra inköpen billigare och för att följa lagen. Men nu när kostverksamheten i Karlskoga och Degerfors har tittat på effekterna så har det visat sig att de samlade kommunerna i länet blev en för stor kund. Det blev för svårt att leva upp till alla olika krav.
– Vi märkte även att det var för svårt för lokala producenter. Det blev för många dokument och parametrar i det stora avtalet, säger hon.
Karlskoga och Degerfors kommer därför att göra en egen livsmedelupphandling, för att kunna anpassa det som ska köpas in efter det behov som finns lokalt. Folkhälsonämnden har drivit frågan i många år om att handla närproducerat och ekologiskt. Det finns även en politisk vilja bakom som stödjer dem att pröva detta arbetssätt.
– En jurist lär ha sagt att Sverige är ”för lagligt”. Det han menade då är att Sverige har följt LOU till punkt och pricka, säger hon.
Skapar arbete i närområdet
Ulrika Lundgren berättar att andra länder ute i Europa har löst upphandlingen med att ställa hårdare eller andra krav och har då kunnat gynna de lokala odlarna.
– Vi besökte en av våra lokala äggproducenter i Karlskoga. Han tipsade om att ställa andra krav, som att hönsen inte få ha kapade näbbar. Då är det bara svenska ägg som gäller, säger hon.
När det sedan blir dags för att gå ut med förfrågningar och att lämna offerter så är det oerhört stark sekretess. Men kommuner kan ställa frågor, få svar och beskriva vilka krav de ställer innan dess. Och det är därför kommunerna redan har kontaktat lokala bönder.
– Jag har alltid tyckt att ett land ska vara så självförsörjande på kött, grönsaker och andra livsmedel som är möjligt. Jag tror inte att vi klarar att få med så många lokala producenter tills vi skriver nytt avtal 2014-2015. Men vi behöver pröva möjligheten, säger hon.
För lokala leverantörer kan också innebära en högre kvalité.
– Vi kommer kanske att få dyrare råvaror, men vi räknar med att vi får råvaror som innehåller mindre vatten till exempel. Jag tror och hoppas att det i slutänden visar sig att vi har satsat rätt. Plus att om vi lyckas skapar det arbetstillfällen i vårt närområde, säger Ulrika Lundgren.