Opinionsmätningen visar att svenskar i störst utsträckning tycker att utomeuropeiska invandrare är en möjlighet för landet snarare än ett problem, och tre av fyra ser positivt på invandrares påverkan på samhället. De anser att invandrare hjälper till att ta jobb som ingen annan vill ha, de berikar kulturlivet, stärker ekonomin och innovationen. Samtidigt är en majoritet svenskar av den åsikten att brottsligheten ökar med invandring, en uppfattning som de flesta andra EU-länder delar. Mätningen visar dessutom att svenskarna är bland de EU-medborgare som i högst grad interagerar med invandrare samt är bekväma med att ha en social relation med invandrare, som vän, granne, arbetskollega, doktor, familjemedlem eller chef.
Fortsatt flyktingmotstånd
Men även om svenskarna har en mycket positiv inställning till invandring bland EU-länderna, så ligger motståndet mot invandring i Sverige och bland svenskarna på en fortsatt hög nivå. Det visar den senaste SOM-undersökningen.
– Vi såg en kraftfull förändring i flyktingmotståndet, mellan 2015 och 2016. Då gick det från att svenskarnas inställning till flyktingmottagande var all time low (den lägsta någonsin), det var då 40 procent som ville ta emot färre flyktingar, till att 52 procent ville ta emot färre flyktingar år 2016, säger Marie Demker, professor i Statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
– Det som har hänt sedan förra året är att opinionsläget har stabiliserats. Nu ligger det kvar på samma nivå och vi mäter upp det till 53 procent.
Att Sverige, i relation till EUs medlemsländer har en positiv syn på invandring, samtidigt som flyktingmotståndet är fortsatt högt i Sverige beror på att Sverige i jämförelse med andra länder ligger på en låg nivå, menar Marie Demker. Den är nu på samma nivå som den låg på år 2002, året efter 11 september-attackerna, då inställningen att ta emot färre flyktingar ökade i Sverige.
– Det är fortfarande ett lågt motstånd i ett större perspektiv. Jämfört med andra länder är det fortfarande så att svenskarna är mindre negativa till invandring, säger Marie Demker.
– Det är ju det vanliga och har varit så under många år, att Sverige ligger på en lägre nivå än andra länder. Man är mer positiv till invandring.
Håller inte med
Men trots svenskarnas positiva syn på invandring och invandrare visar Eurobarometern att det samtidigt finns en utbredd kritik bland svenskarna till hur integrationen fungerar, jämfört med andra EU-länder. Nästan tre av fyra svenskar, 73 procent, anser att integrationen i Sverige har misslyckats.
– Jag vet inte riktigt hur frågan har formulerats i Eurobarometern, men det har varit ett väldigt stort fokus på integration i Sverige, säger Marie Demker.
– I medier och bland politiska aktörer har just misslyckandet med integrationen betonats och verkligen varit i fokus. Det har varit alltifrån att ta emot flyktingar, men också fokus på kommuner som inte har bostäder, folk som inte får arbete, som inte kan integreras.
– Svenskarna har väl kanske fått en uppfattning att det är dålig integration i Sverige, att den har misslyckats.
Men jämfört med hur det ser ut i övriga EU-länder menar Marie Demker att integrationen i Sverige inte är så misslyckad som opinionen visar.
– Det är en sanning med modifikation. Om vi jämför med de andra EU-länderna så ligger till exempel de utlandsföddas arbetsnivå väldigt bra till i Sverige. De ligger fortfarande lite lägre än infödda svenskar men det är för att sysselsättningen i Sverige är jättehög nu.
– Men utlandsföddas sysselsättning i Sverige är på en högre nivå än i flera andra EU-länder. I andra länder är det mycket lägre sysselsättning.