Det börjar bli bråttom; under nästa möte i november ska kommunstyrelsen tillsättas och stadens budget för 2019 klubbas. Frågan är vilket budgetförslag som kommer att få flest röster – och därmed vilken politik som kommer att råda, åtminstone under nästkommande år.
Allianspartierna är redo med ett gemensamt förslag och söker samarbete med Demokraterna, men vid Västlänken har det tagit stopp. Enligt Moderaternas gruppledare, Axel Josefson, är det inte en fråga hans eget parti är villiga att kompromissa om.
– Västsvenska paketet är inget vi hade stoppat om vi kunnat. Våra medlemmar ställer sig bakom det och det är något vi gått till val på tre gånger, så det är inte aktuellt för oss att ändra uppfattning.
Han hoppas att Demokraterna i stället kan tänka sig samarbete med Alliansen utifrån andra frågor.
– Maktskifte är nog alla intresserade av, det finns säkert fler saker vi kan samarbeta kring även om vi inte är överens i just den här frågan. I slutändan kan det vara så att vårt budgetalternativ står mot en vänsterbudget som innebär skattehöjningar för göteborgare. En sådan kan man förstås släppa fram om man vill.
Inte redo att kompromissa
Men Demokraterna är inte beredda att ge upp sin hjärtefråga, meddelar pressekreteraren Jan-Olof Ekelund. I nuläget kan de tänka sig att samarbeta i vilken konstellation som helst, bara det innebär att utbyggnaden av Västlänken bromsas. Lyckas de inte med det är det troligast att de går i opposition för att fortsätta driva frågan. ”Men vi utgår från att det blir ytterligare förhandlingar de närmaste två veckorna,” skriver Jan-Olof Ekelund i ett meddelande till ETC Göteborg.
Även Socialdemokraterna lämnar dörren öppen för det mesta.
– Vi kan tänka oss att prata med alla förutom Sverigedemokraterna. Jag kan tänka mig både ett rödgrönt samarbete och samarbete över blockgränsen i olika konstellationer, säger Ann-Sofie Hermansson.
Extraordinärt läge
Hon kallar det nuvarande läget i Göteborg extraordinärt och tror det kan dröja ett tag innan ett styre utkristalliseras. Blir det inte ett majoritetsstyre hoppas hon på det hon kallar för ”en stadig minoritet för ett ansvarsfullt styre”.
Vad innebär ett ansvarsfullt styre?
– Att man faktiskt kan styra staden, det får inte handla om hur smala frågor som helst. Någonstans måste vi hitta ett sätt att lösa det. Sedan har vi Demokraterna mitt uppe i allt, de verkar vara tillbaka i att om de inte får utdelning vad gäller Västlänken så vill de inte samverka. Vad det får för konsekvenser vet vi inte.
”De största partiernas ansvar”
Det nuvarande parlamentariska läget lägger stort ansvar på de största partierna, anser Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar.
– Det är Socialdemokraterna, Moderaterna och Demokraterna som måste lösa situationen, utan dem kan de små partierna göra väldigt lite. Någonstans måste de deklarera och driva fram hur de vill styra.
Han hoppas att Socialdemokraterna kommer sälla sig till ett rödgrönrosa block.
– Utifrån det skulle vi kunna bjuda in Liberalerna och Centerpartiet för att få till ett stabilt styre. Men jag uppfattar att det råder delade meningar om ifall det är en framkomlig väg, Socialdemokraterna verkar vilja lämna det mer öppet hur de vill göra.
Daniel Bernmars förhoppningar verkar dock få ett kyligt mottagande på andra sidan blockgränsen, åtminstone av Centerpartiets ordförande, Emmyly Bönfors.
– Vi vill ju gå fram med en gemensam alliansbudget. Men vi har inte tillräckligt många mandat till en egen majoritet så då får väl Demokraterna avgöra hur de ser på ett fortsatt rödgrönt styre eller om de vill ta chansen att stötta ett borgerligt styre. Men sen får man ju se, det handlar ju inte bara om matte heller.
Hur ska staden styras?
Axel Josefson, M
”I slutändan kan det vara så att vårt budgetalternativ står mot en vänsterbudget som innebär skattehöjningar för göteborgare.”
Ann-Sofie Hermansson, S
”Vi kan tänka oss att prata med alla förutom Sverigedemokraterna. Jag kan tänka mig både ett rödgrönt samarbete och samarbete över blockgränsen i olika konstellationer.”
Daniel Bernmar, V
”Det är Socialdemokraterna, Moderaterna och Demokraterna som måste lösa situationen, utan dem kan de små partierna göra väldigt lite.”
Jan-Olof Ekelund, DEM
”Vi utgår från att det blir ytterligare förhandlingar de närmaste två veckorna.”
Emmyly Bönfors, C
”Vi vill ju gå fram med en gemensam alliansbudget. Men vi har inte tillräckligt många mandat till en egen majoritet.”