”Del i villa, egen ingång till barnkär tjej, student. Barnvakt vid behov. Referens erfordras. Hyra 4 500 kr”
Så skrev ett par i Uppsala när de ville hyra ut rum i sin villa.
– Det är en överenskommelse som vi vill ha. Vi har gjort såhär med tjejen som bodde här tidigare att vi skrev upp timmarna hon satt och så drogs det av på hyran. Det har fungerat jättebra, men hon har åkt hem till Tyskland nu, förklarar en av värdarna när ETC ringer upp i egenskap av intresserad student och frågar om barnpassningsvillkoret.
– En vecka är det ingenting, nästa vecka kan det bli två gånger. Har jag möte och jobbar sent någon kväll i veckan är det ju bra om man kan fråga, förtydligar hon.
Villkoret för att få hyra är alltså att hyresgästen också passar en treårig pojke. Men värden betonar at det är ”frivilligt”.
– Har du tenta får du väl säga nej, men det är bra om man vill och tycker att det är kul. I annat fall får du väl säga ”nej, jag vill inte vara barnvakt” och då är det kanske bättre att någon annan bor där, om du förstår.
Barnvakten går inte lottlös, 80 kronor i timmen dras från hyran. Däremot cirkulerar arbetstiden kring uppdragsgivarens behov och hyresgästen förväntas alltså bidra inte bara med pengar, utan också med tid. Och när ETC kontrollerar om några skatter eller arbetsgivaravgifter betalats in av hyresvärdarna för de studenter som tidigare sägs ha bott i huset, så blir svaret från Skatteverket nej, trots att uppdraget är att räkna som lönearbete.
Paret som bor i villan hade förra året en samlad inkomst på ungefär två miljoner kronor, men tycks alltså föredra att anlita sin hyresgäst som barnvakt framför vita tjänster i ett barnvaktsbolag.
Bra att barnvakten bor nära
När ETC ringer upp igen och frågar varför, får vi svaret att det är mindre krångligt att barnvakten bor nära resten av familjen och därmed slipper åka långt för att utföra tjänsten. Hyresvärden beskriver sig som en arbetande mamma som försöker att få vardagen att gå ihop, och menar att det rör sig om en win-win-situation.
– Studenter vill ofta ha ett extrajobb vid sidan av studielånet, men det är inte alltid så lätt att få tag på den sortens jobb.
Men varför blandar ni in det här i ett hyreskontrakt?
– Nej, det är inte en del av kontraktet, utan det här är enligt överenskommelse, och något som hyresgästen i så fall gör frivilligt mot ersättning.
– Det är ju inte alls ovanligt att folk hyr ut rum åt studenter mot att de också städar eller går ut med hunden.
Men om alla som hyr ut rum och lägenheter blandar in inte bara pengar utan också tjänster i utbyte, hur blir det då?
– Jag har tänkt på det. Jag tror att det kan vara både positivt och negativt. En del pensionärer hyr ju ut för att få sällskap och kanske en del hjälp, och det kan ju också leda till att generationer möts, till exempel. Men det är klart att det kanske blir negativt för någon som vill flytta hemifrån och få möjlighet att bo själv.
Att bostäder hyrs ut med ett kontrakt där arbetet utgör en del av hyran är inte helt ovanligt. Det finns också utrymme för det i lagen, men då handlar det framför allt om att fastighetsskötare och värdar kan utföra arbete i fastigheten som en del av hyresavtalet. Barnpassning hamnar utanför denna juridiska ram, anser Susanna Skogsberg, jurist på Hyresgästföreningen.
– Det verkar som om det här paret har blandat ihop uthyrning med att ha au pair eller barnflicka. Då kan bostaden också ingå, men det är barnpassningen som ligger till grund för boendet. Men att begära barnpassning som en förutsättning för att få hyra ett rum är inte ett skäligt hyresvillkor. Ett hyresavtal ska vara renodlat, säger Susanna Skogsberg.
Kan dra hyresvärden inför rätta
Hon tror att ett sådant här kontrakt skulle kunna prövas juridiskt, även om det inte är sannolikt att den som ingått sådana överenskommelser faktiskt skulle dra sin hyresvärd inför rätta.
Och den oviljan beror inte bara på att hyresgästen bor nära inpå värden och kan tycka att det är obehagligt. Utrymmet för inackorderade och andrahandshyresgäster att bestrida oskäliga villkor har också helt enkelt krympt sedan förra regeringen ändrade på lagen om uthyrning av egen bostad. Från att parterna tidigare skrev på och band sig till en viss hyresperiod – till exempel ett år eller två – kan man nu utan vidare säga upp ett sådant kontrakt i förtid. Den som alltså avsäger sig barnpassning med motivet att det är ett oskäligt hyresvillkor kan bli ersatt av en ny, mer tjänstvillig hyresgäst innan kontraktet löpt ut. Och den som i efterhand kommer på att hen skrivit på ett avtal med oskäliga villkor har inte heller rätt att få igen hyra retroaktivt, till skillnad mot tidigare. Det har alltså blivit mindre meningsfullt att överklaga oskäliga kontrakt.
Desperation på bostadsmarknaden
Till skillnad från den våg av sexuella trakasserier som följt i bostadsbristens spår (SVT avslöjade nyligen i en mindre undersökning att två av tre bostadssökande studenter hade blivit erbjudna rum mot sexuella tjänster) har tendensen att ålägga hyresgäster olika typer av hushållsarbete inte blivit lika uppmärksammad.
Men en snabb sökning på webben visar flera värdar som erbjuder rumsuthyrning mot passning av såväl barn som hundar. I vissa annonser kvittas hyran helt mot barnpassningen, i andra fall handlar det om att kostnaden dras av, som med paret i Uppsala. Ett återvändande till pigsamhället, med tjänstefolk i bostaden?
– Det låter ju som ett slags hemtjänst, och hamnar väldigt långt bort från det som borde vara huvudsyftet för hyresgästen – alltså att få bostad, säger Erik Elmgren, chefsförhandlare på Hyresgästföreningen.
– Det man kan säga är väl att den här sortens fenomen antagligen har ökat i och med bostadsbristen. Det finns en desperation på bostadsmarknaden och de som hyr ut vet att de kan få 200 till 300 svar per annons. Så då har fler möjlighet att välja den här sortens villkor.