BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det handlar om att försöka minska spridningen av blodsmitta och fånga upp problem och hjälpa dem som har det allra sämst, säger Hans Fredlund.
Men att ens diskutera frågan har stundtals varit omöjligt. Många politiker har främst sett det som en narkotikapolitisk fråga i stället för en smittskyddsfråga. Och inom beroendevården i regionen och inom Örebro kommun har man motsatt sig en sådan här reform.
Ny avvägning om behov
Att politikerna i regionen nu har ändrat sig handlar om två saker. Dels att beroendecentrum har ändrat sin syn i frågan, och dels att ett nytt lagförslag hindrar kommuner från att stoppa sprutbyten.
– Vi har tidigare valt att vänta, men tyvärr är vi i ett läge där injektionsmissbrukare ökar i länet. Nu ser beroendecentrum och infektionskliniken och även smittskyddsläkaren ett behov av det här. Därför har vi gjort avvägningen att det här behövs även i Örebro län, säger Marie-Louise Forsberg Fransson (S) som är Regionstyrelsens ordförande.
Tidigare erfarenhet
Åsa Magnusson som är ny chef på beroendecentrum, har erfarenhet av sprutbyten sedan tidigare. Hon har bland annat arbetat i Malmö, där sprutbyten har funnits i många år.
– Att beroendecentrum har ändrat uppfattning handlar om att Folkhälsomyndigheten skattar att vi har en hög andel injektionsmissbrukare i Örebro län. Och jag tycker att man måste erbjuda människor en möjlighet att skydda sig från sjukdomar, utslagning och dödsfall. Det är i slutändan en humanistisk fråga säger hon.
Hur verksamheten ska se ut och var den ska ligga kan hon inte berätta i dag, men hon hoppas att det ska bli en plats där injektionsmissbrukare kan få hjälp med många olika frågor.
– Vi måste ha en verksamhet där vi når dem som inte kommer till oss i dag. Det vore bra med en plats där man kan få hjälp med många olika saker. Till exempel kanske det kan finnas en barnmorska knuten till verksamheten, säger Åsa Magnusson.
I budgeten avsätts 500 000 kronor till sprutbytesprogram. En summa som knappt täcker en heltidsanställning. Men Åsa Magnusson tror ändå att det går att bygga upp en bra verksamhet.
– Det är tre parter som ska göra det här tillsammans. Jag tror att vi kan lösa det på ett bra sätt och att det även kan finnas andra pengar att söka. Jag känner mig förhoppningsfull, säger hon.
Fortfarande kluven
Men alla är inte odelat positiva till omsvängningen. Per-Åke Sörman (C) kommunalråd med ansvar för social välfärd i Örebro, är fortfarande kluven inför ett sprututbytesprogram.
– Vi har haft tuffa diskussioner inom vårt parti, där stämman till slut enades om att vara försiktigt positiva till sprutbytesprogram. Men personligen är jag kluven, säger han.
Per-Åke Sörman menar att man inte ska underlätta olaglig verksamhet genom att ge bort sprutor, samtidigt ser han en poäng i att minska smittspridningen.
– Det är en komplex fråga och vi kommer att följa regionens arbete noggrant, säger han.