– Det är ett stort underskott på grundvatten. På Böda, där vi mäter, är nivåerna de lägsta sedan vi började våra mätningar i slutet av 60-talet, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på SGU, Sveriges geologiska undersökning.
Situationen är inte helt ny för de båda öarna – tendensen de senaste åren har varit lägre och lägre grundvattennivåer. Men riktig vattenbrist brukar det bli först senare under säsongen. Och då har nivåerna ändå inte varit lika låga som nu.
– Underskottet är redan så stort, trots att vi bara är i början av den varma säsongen. Får vi nu en normal sommar kan vi knappast räkna med att grundvattnet fylls på, det brukar det kunna göra först till hösten, säger Bo Thunholm.
Känsligt område
Blir det istället en varm och torr sommar kan vattenbristen bli ännu större. Framförallt för att det förbrukas mer vatten under de varma månaderna.
– Även en normal sommar bildas det ytterst lite vatten, men skillnaden mot en väldigt varm och torr sommar är att bevattningsbehovet ökar, och människor överhuvudtaget använder mer vatten, säger Bo Thunholm.
Varför det är särskilt illa i år är svårt att säga, menar Bo Thunholm. Men klart är att situationen ser ut så som har förutspåtts i de klimatscenarier som har gjorts. De visar att just sydöstra Sverige och Öland och Gotland kommer att få ont om dricksvatten.
– Området är extra känsligt, både för att det regnar mindre men också för att det inte finns särskilt många naturliga vattenresurser i form av sjöar till exempel, säger Anna Eklund, hydrolog på SMHI.
När vi får ett varmare klimat kommer den grönskande säsongen också bli längre, och det kommer att göra vattenbristen större, menar hon.
– Högre temperaturer gör också att avdunstningen ökar. Det tillsammans med längre växtsäsong där växterna tar
upp stor del av nederbörden gör att de delarna av landet sannolikt får problem med sin vattenförsörjning, säger Anna Eklund.
Behövs väldiga mängder regn
Att det blir problem redan i sommar är också hon övertygad om.
– Kommer det regn nu så tas det upp av växterna. Det får vara väldiga regnmängder för att vattenflödet ska öka och grundvattennivåerna stiga, och det har vi sällan så här års, säger hon.
För de berörda kommunerna är situationen svår redan nu. För att klara försörjningen har Ölandskommunerna infört bevattningsförbud och de hämtar vatten från fastlandet. Något som redan nu kostar 1,3 miljoner kronor i månaden för Mörbylånga kommun. Tar vattnet slut kommer den notan att stiga.
– Då ökar kostnaderna ännu mer. Det handlar om att hämta ännu mer vatten, om problem i vård och omsorg, om latrinhämtning, då det inte skulle gå att spola i toaletten, Niclas Beerman, teknisk chef i Mörbylånga, till tidningen Barometern.