– Det är det enda material som är både stötdämpande och tillgängligt, säger Karin Andersson, parkingenjör på Örebro kommun.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det ger en tillgänglighet för de som sitter i rullstol, antingen barn eller föräldrar som vill leka med barnen, säger hon och berättar att det finns regler för fallhöjd och dämpning som styr vid anläggning av lekparker.
Hennes erfarenhet är samtidigt att barn upplever att bark och sand är roligare att leka på, och att det blir en ständig dragkamp mellan lekvärde och tillgänglighet. Hon har också märkt att gummiparkerna slits snabbt.
– Vår erfarenhet är att gummiparkerna inte håller länge. Efter ett antal år måste man laga dem och åtgärda dem, säger hon, och berättar att det både handlar om utnötta partier och att gummit blir hårt och måste bytas ut.
Miljöpåverkan styr ej materialvalen
På det kommunala fastighetsbolaget Futurum, som äger och utvecklar Örebro kommuns skolor och förskolor, säger man att gummiplaner används på nybyggda planer.
– Fallskydd lägger vi när vi bygger nytt, och det är någon procent av våra fastigheter som har fallskydd, säger Leif Andersson, samordnare på Futurums förvaltningsavdelning.
Gummiunderlagets miljöpåverkan är ingenting som hittills har fått styra materialvalet, varken hos kommunen eller hos Futurum.
– Det kommer nya studier hela tiden. Det innebär inte att vi kan byta ut all lekutrustning på gårdar. Vi byter ut dem efterhand och har ett samarbete med Sunda hus, säger Leif Andersson och hänvisar till konsultbolaget som Futurum anlitar för information och konsulttjänster inom hållbart byggande.
På Sunda hus meddelar man att mikroplaster inte ligger under deras radar.
– Vi undersöker snarare vilka ämnen som har tillsatts och man riskerar att komma i kontakt med eller få spridning av i miljön genom användning av gummimattor, säger Emma Thorstensson, miljökonsult på Sunda hus. Hon fortsätter:
– Mikroplaster är för det mesta inte något som tillsätts utan något som bildas från produkterna efter att de har sönderdelats.
”Lyssnar ständigt in ny forskning”
Av kommunens lekplatser är det bara en anläggning med gummiasfalt som ligger nära en dagvattenbrunn, där mikroplaster lätt riskerar att komma ut i naturen. Enligt Karin Andersson, parkingenjör på Örebro kommun, kan nya rön styra hur lekplatser byggs i framtiden.
– Vi lyssnar ständigt in ny forskning och i det här fallet är det ju särskilt intressant att ta till sig att inte avvattna mattorna av gummiasfalt i en dagvattenbrunn.
– Generellt är det så att grus och asfalt också är tillgängliga material, då kan man försöka använda de materialen i större utsträckning och inte använda mer av det här gummimaterialet, säger Karin Andersson.