Sveriges läkarförbund (SLF) har gjort en helomvändning i frågan om de privata sjukförsäkringarna. Det framgår i deras remissvar till regeringsutredningen om försäkringarna. Frågan ses som helt avgörande för det svenska sjukvårdssystemets framtid, enligt flera av förbundets medlemmar.
En av dem är ST-läkaren och debattören Fanny Nilsson. I en debattartikel i Läkartidningen skriver hon: ”På skattefinansierade vårdcentraler, specialistmottagningar, laboratorier och röntgenkliniker runtom i Sverige finns öronmärkta tider till dem som köpt en privat sjukvårdsförsäkring”. En tendens Fanny Nilsson menar ska ha eskalerat under de senaste åren, då pandemin ökat det allmänna intresset för privata sjukförsäkringar.
Tidigare kritiska
Så sent som i december 2019 gjorde SLF:s dåvarande ordförande Heidi Stensmyren gemensam sak med LO:s före detta ordförande Karl-Petter Thorwaldsson när de i ett debattinlägg i Dagens Nyheter konstaterade att privata sjukvårdsförsäkringar går rakt emot tanken om jämlik vård. Där skriver de också: ”privata sjukvårdsförsäkringar leder ofta till ökad vårdkonsumtion som belastar den gemensamt finansierade vården snarare än avlastar den”.
Kort därpå utredde Myndigheten för vård och omsorgsanalys frågan och kom fram till att patienter med privat sjukförsäkring tränger undan andra patienter med större vårdbehov inom den offentliga sjukvården, varpå socialminister Lena Hallengren (S) tillsatte en utredning med det uttalade målet att gräddfilerna skulle bort ur den svenska sjukvården.
Läkarförbundet svänger
Men i sitt remissvar till denna utredning svänger nu alltså SLF. De menar att privatfinansierad sjukvård inte alls urholkar tilltron till den offentliga sjukvården, utan att den i själva verket många gånger fungerar som en avlastning för den offentliga sjukvården.
Fanny Nilsson, som fått sitt debattinlägg underskrivet av ett trettiotal välrenommerade läkarkollegor, tycker vändningen är obegriplig, och hon får medhåll av John Lapidus, forskare i ekonomisk historia vid Göteborgs universitet. Han konstaterar i Dagens Medicin att Läkarförbundets remissvar i princip är en kopia på argumenten från några av de aktörer som är mest pådrivande i att införa privata sjukvårdsförsäkringar, som Svenskt Näringsliv och Vårdföretagarna.
Fotnot: Dagens ETC har sökt Svenska läkarförbundet för en kommentar.