Långtidsarbetslösa vittnar: Fick titta på Youtubefilm
Bild: Shutterstock och youtube. bilden är ett montage.
Dagens ETC
Huvudansvaret för att rusta och matcha långtidsarbetslösa ligger på privata aktörer. Men deltagare vittnar om dålig kvalitet, stressade coacher och en ovärdig hantering där vuxna arbetssökande blir behandlade som att de är korkade.
Dagens ETC har berättat om hur privata leverantörer kan tjäna miljoner på långtidsarbetslösa genom Arbetsförmedlingens program Rusta och matcha. Källor beskriver ett upplägg med låga krav och bristande kontroll – och att antalet företag inom privat jobbmatchning ökar snabbt när fler ser det som en garanterad kassako.
Långtidsarbetslösa som deltar i Rusta och matcha måste genomföra en aktivitet om 45 minuter en gång i veckan. Det kan handla om att komma in till ett kontor och söka jobb vid en dator. I avtalet med Arbetsförmedlingen förbinds leverantörer att lämna ett stöd anpassat efter deltagarens individuella behov, och alla aktiviteter ska gå att koppla till en individuell utvecklingsplan.
Enligt avtalsmallen som Dagens ETC har tagit del av är det inte tillåtet att endast tillhandahålla förinspelade föreläsningar, utan användningen behöver kompletteras med ”möjlighet till fördjupning genom dialog”. Arbetslösa ska också själva få välja om stödet ska kunna ges på distans. Ändå är det vanligt att den obligatoriska aktiviteten består av att titta på ett förinspelat eller direktsänt videoseminarium.
Fick länkar till Youtube
Hur materialet ser ut skiljer sig kraftigt åt mellan företagen. Dagens ETC har varit i kontakt med ett antal deltagare som delar med sig av internt material från leverantörer.
Deltagaren Lina säger att hennes coach från ett av de större företagen skickade ett Youtubeklipp från fackförbundet DIK. Klippet ”Morgan Alling – Konsten att hantera besvärliga människor” är 52 minuter långt och består av en inspelad föreläsning från 2017. Veckan efter det fick Lina titta på klippet ”Elaine Eksvärd – Så blir du en bättre förhandlare” från samma Youtubekanal. Linas coach gjorde ingen uppföljning eller återkoppling på innehållet.
Deltagaren Zoe fick titta på en förinspelad självhjälpsföreläsning på Youtube där man ska lära sig att ”skapa rätt mindset för att agera i svåra situationer”, ”frigöra inneboende potential” och ”ifrågasätta valda sanningar”. Innehållet är inte framtaget av Zoes leverantör och inte specifikt riktat till arbetssökande.
– Webbinarierna är kassa. De bara länkar till seminarium på Youtube från Unionen och Arbetsförmedlingen, vi skulle lika gärna kunna göra det själva. I över ett års tid har jag fått lära mig att skriva ett CV en till två gånger i veckan och se samma upprepande skit.
Svårt sjuka deltagare
Även deltagaren Irena vittnar om undermåliga obligatoriska videoföreläsningar hos sin leverantör.
– Vi fick se en varje vecka. Det kunde handla om ”dolda arbeten” där vi fick veta att vi skulle fråga om jobb i våra nätverk och i sociala medier. Det handlade också ofta om att vi skulle ta hand om oss själva, hur mycket vi bör sova och motionera. Det var i mångt och mycket sådant som vuxna människor ofta redan har vetskap och förståelse för.
Irena säger att företaget hon var hos uppmanade sjuka deltagare att ljuga.
– Under ett seminarium ställde en deltagare en fråga om hur man som arbetslös och sjuk i cancer ska agera vid en anställningsintervju. Coachen svarade att man helt enkelt inte ska nämna det om det inte utgör ett hinder för arbete. Föreläsaren verkade van vid det här scenariot och det gör mig verkligen upprörd. Man ber svårt sjuka deltagare att inte berätta om sina tillstånd även om det med all säkerhet påverkar arbetsförmåga och prestationen.
Lina och Zoe säger att de har fått jobb utanför programmet men att företagen ändå vill att de ska skriva under på att det skedde med deras hjälp, så att de kan få ut resultatersättningen på tiotusentals kronor från Arbetsförmedlingen.
Lina, Zoe och Irena heter egentligen något annat. Dagens ETC har sökt deras leverantörer.