Tusentals flyktingar från Ukraina sökte sig på onsdagsmorgonen till Migrationsverket i Sundbyberg för att söka asyl, men redan efter en halvtimme meddelade myndigheten att de inte skulle hinna ta emot fler ansökningar.
– Det ska inte vara så här i Sverige, det är inte första gången vi tar emot flyktingar, säger Hastyar Sharif som stått utanför med sin familj för tredje dagen i rad.
Ungefär 1 000 personer släpptes in i Migrationsverkets lokaler på onsdagsmorgonen, innan personalen meddelar att de inte kan ta emot fler. Då har myndigheten bara hunnit ha öppet i 30 minuter, och kön sträcker sig fortfarande lång – ungefär lika många står kvar utan att få hjälp.
– Det blir värre för varje dag. Det är Migrationsverket som har ansvar men det är privatpersoner som måste hjälpa de här människorna nu, säger Hastyar Sharif.
Han är uppvuxen i Sverige, men ursprungligen från Ukraina. Han har stått i kön tillsammans med sin fru sedan klockan sju på morgonen, men de får för tredje dagen i rad vända hem utan att ha fått hjälp.
De som inte har någonstans att bo hänvisas till ett boende vid Telefonplan, men flera personer som Dagens ETC pratar med berättar att boendet redan är fullt.
– De skickar dem ändå dit, och därifrån skjutsas de med bussar långt bort från Stockholm så det blir omöjligt för dem att komma tillbaka hit i tid imorgon, säger Hastyar Sharif.
”Jag orkar inte”
De flesta som kommit till Migrationsverket på onsdagen har tillfälligt boende, antingen genom anhöriga eller genom olika organisationer som förmedlat kontakt till privatpersoner som tagit emot familjer i sina hem. Lena Olsson har en familj med två små barn boende hos sig, och hon är förtvivlad över att de inte får någon hjälp.
– Vi bor i Strängnäs, vi kan inte hålla på och åka fram och tillbaka såhär med två små barn. Den yngsta är bara elva månader, och fyraåringen han pratar bara om bomber. Jag klarar inte det här själv, jag orkar inte. Jag har tagit ledigt från mitt jobb i vården för att hjälpa dem, men så mycket pengar har jag inte att vi kan hålla på såhär. Vad ska vi göra? frågar hon.
”Vi ringer runt”
Redan på tisdagskvällen kom rapporter från civilsamhället om att de var i kontakt med familjer som saknade sovplats, och i facebookgrupper organiserade de sig tillsammans för att hitta lösningar.
– Vi ringer runt just nu och försöker hitta möjligheter att öppna transitboenden då det börjar bli många som är i behov av boendelösningar, säger Jonna Mannberg som är ordförande för Refugees Welcome.
Regeringen agerar nu för att antalet boendeplatser ska öka.
– Vi står i den snabbast växande flyktingkrisen sedan andra världskriget. Sverige ska ta sitt ansvar i detta, säger migrationsminister Anders Ygeman (S) under en presskonferens på onsdagsmorgonen.
Tält ska bli bostäder
Totalt ska 30 000 boendeplatser upphandlas, och dessutom får Migrationsverket i uppdrag att ordna 12 000 tillfälliga evakueringsbostäder. Bland annat kan det handa om att bygga tält, enligt Anders Ygeman. Men om alla som behöver hjälp med boende därmed kommer att få det beror på hur kriget utvecklas. Antalet ukrainare som söker sig till Sverige lär bli betydligt fler framöver.
– Jämför vi med Jugoslavienkriget eller med kriget i Syrien var det uppåt 30 procent av befolkningen som flydde. Ukraina har 44 miljoner invånare så det kan röra sig om väldigt stora tal, säger Anders Ygeman.