I mitten av april sa han sig vara beredd att se över begränsningar för utdelning av vinst i en intervju med Dagens Industri. Och i sitt första valkampanjstal i Norrköping förra helgen tog han i lite till: ”Tidningarna kommer att skriva om att vi är det första borgerliga parti som på allvar vill göra något åt det alltför oreglerade svenska friskolesystemet. Och för all del, det stämmer ju!”
Sluta blunda för problemen
I talet lyfte Johan Pehrson också fram att Liberalerna vill genomföra en ny friskolereform som med ett starkare regelverk ska främja skolans kvalitet. Detaljerna kring detta ska utformas inom kort, meddelar Liberalernas presstjänst.
Trots att det är svårt att förstå hur Liberalerna konkret vill förändra friskolesystemet, är interna kritiker inom Liberalerna glada över beskedet.
– Man kan tycka att det är bra att föräldrar ska få välja skola men det är inte ett tillräckligt skäl för att man ska blunda för problemen. Så det är rätt analys att se över systemet och rätt att Liberalerna är lite ödmjuka här och inser att systemet inte fungerar och att vi måste göra något åt det, och det ganska ordentligt, säger Liberalerna Västra Göteborgs ordförande Henrik von Mentzer.
Han har nyligen skolat om sig till lärare och har drivit frågan om att förändra skolsystemet i grunden sedan tre år tillbaka. Han menar att det nuvarande systemet, där friskolor kan spara in på bibliotek, läromedel och lärare för att skapa vinster, gör att kvaliteten spretar. Han tycker också att kommuner borde få högre ersättning för att de har ett högre ansvar.
– Många av de kommunala skolorna kämpar stenhårt för att hålla sig över ytan medan friskolorna egentligen är lite överfinansierade. Utöver det har man också fria skolvalet som forskningen visar spär på skolsegregationen i skolsystemet. Bara där har du ganska så stora saker som man måste få ordning på, säger han.
Henrik von Mentzer ser också att konkurrensen från friskolorna påverkar betygsinflationen, både inom kommunala skolor och fristående skolor, något som borde regleras hårdare.
– Det är inte hållbart att använda betygen som en handelsvara som inte motsvarar vad du kan. Det urholkar faktiskt Sveriges förmåga att ha kunniga medarbetare som är anställningsbara på en världsmarknad. Jag tar mycket debatter med Timbro och tycker att de från näringslivets synvinkel borde driva det mer istället för att man med näbbar och klor försöker försvara friskolesystemet med vinster och marknadskrafter.
”Välkommet förslag”
Enligt Henrik von Mentzer är det viktigt att politikerna nu lägger prestige bakom sig och försöker att enas över partigränserna för att styra upp skolan, där också professionen bör vara medverkande.
– Jag tycker att vi tillsammans ska se till att svensk skola är i världsklass istället för att konkurrera mot varandra. Det här är en väldigt viktig fråga och det känns som att det börjar flyttas på många plan, många liberala ledarsidor har bytt fot för ganska länge sedan, så partierna måste vakna också, framförallt på högersidan.
Mårten Hemström, ordförande för Liberala lärare och kommunalråd i Sala kommun, har också länge förespråkat ett förändrat skolpengssystem.
– Det är ett välkommet förslag att förändra friskolesystemet för det har inte blivit riktigt så som det var tänkt. Sen är jag personligen inte främmande för att enbart behålla de idéburna skolorna och slussa ut de vinstdrivande skolorna men där tror jag vi har lite olika syn både inom partiet och i vår grupp, men det viktigaste beslutet är redan taget, för vi blir här ett ensamt borgerligt parti att vilja begränsa vinstuttaget, säger han.
Ökad kvalitetskontroll
En av de viktigaste delarna i en ny friskolereform är behovet av en ökad kvalitetskontroll menar Mårten Hemström. Att se till att Skolinspektionen flyttar fokus från krav på dokumentation till att kontrollera kvalitet som exempelvis antal behöriga lärare. Han tycker som Henrik von Mentzer att betygssystemet måste bort från ”kundsystemet”, där man kan konkurrera om betygen.
– Det viktigaste är egentligen inte att stoppa vinsterna utan försäkra kvaliteten. Kan man garantera kvalitet kommer det inte gå att göra vinster på att sänka kvaliteten, säger han.
Liberala ungdomspartiets ordförande Romina Pourmokhtari, som tidigare bland annat kallat friskolereformen för ”den äldre generationens bebis” vill inte uttala sig om frågan i Dagens ETC men hyllade Johan Pehrsons vändning på Twitter med ett ”ÄNTLIGEN”.