Svenska kyrkan har tillsammans med en rad andra kristna samfund startat Juluppropet för en humanare flyktingpolitik. På fjärde advent inleddes uppropet i kyrkorna och pågår till den sista januari då en namninsamling ska överräckas till regeringen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Orsaken är den skärpta migrationslagstiftningen där bland annat uppehållstillstånden för personer som söker asyl i Sverige har tidsbegränsats och reglerna för anhöriginvandring har skärpts.
– När vi ser konsekvenserna av den nya lagen kan vi inte tiga still. Vi får många vittnesmål från församlingarna runt om i stiftet om en ohållbar situation där barn inte får den trygghet och framtidstro som de har rätt till, säger Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift.
Juluppropet har tre krav och uppmanar regeringen att:
- Ge barn och unga rätt till trygghet och framtidstro
- Ge alla som beviljas asyl i Sverige rätt till familjeliv
- Undanröja praktiska hinder mot familjeåterförening
För Eva Nordung Byström handlar det om att återgå till en human flyktingpolitik.
– Det kommer fram fler och fler fasansfulla berättelser om människor som far illa, om familjer som splittras, om unga som skickas till krigshärdar, om barn som skickas till platser där de aldrig har varit, om skolbarn som har tappat hoppet och inte vill lära sig längre. Det är saker vi aldrig skulle acceptera om det gällde våra egna barn.
Ska kyrkan lägga sig i politiken?
– När vi får vittnesmål efter vittnesmål om hur myndigheternas fyrkantiga beteende skapar förtvivlan och ångest då kan vi inte tiga. Vi ger oss inte in i partipolitiken, däremot vill vi bilda opinion för att föra in mänsklighet i den förda politiken.
Kyrkan, liksom många andra remissinstanser, varnade för konsekvenserna redan innan den nya lagen infördes.
– Nu kan vi se resultaten att lagen har gjort situationen ohållbar för både barn och vuxna.
Budskapet om kärlek
Julen är en högtid som ställer barnen, kärleken och fred i centrum och Eva Nordung Byström vill också påminna om det kristna kärleksbudskapet och dess betoning av vårt ansvar för de utsatta i samhället och världen.
– Vi har ofta i vårt land med stolthet talat om vår värdegrund och sett Sverige som ett världssamvete när det gäller barns rättigheter och mänskliga rättigheter. Om vi vill skapa och bevara ett gott samhälle måste denna utgångspunkt få konsekvenser även i mer ansträngda tider, säger hon.
Uppslutningen har hittills varit stor och Eva Nordung Byström berättar att många välkomnar initiativet.
Bara under de första dagarna har mer än 25 000 människor skrivit under Juluppropet. Läs mer på juluppropet.se.