Rummen som ska bli härbärge i Adolfsbergsgården är än så länge tomma. Här ska det snart ställas in sängar, en diskmaskin ska installeras i ett pentry och Jan-Olow Ragnarsson och Dick Redler från Korskyrkan håller på att montera en duschkabin. En sovplats, möjlighet att tvätta av sig, ett mål varm mat på kvällen och frukost, det är vad härbärget ska erbjuda de EU-migranter som inte har någonstans att bo i vinter.
– Den här typen av härbärgen finns redan på flera håll i Sverige. Vi är ganska sent igång här i Örebro, säger Rikard Edefors.
Ekonomiskt stöd
Diskussionerna har pågått länge och när Korskyrkan kunde erbjuda tomma lokaler i Adolfsbergsgården så meddelade också kommunen att den går in med ett ekonomiskt stöd på 250 000 kronor. Pengarna behövs. Det betyder att det kan blir några fler platser på härbärget.
Förhoppningen är att verksamheten ska vara igång vid mitten av december.
– Det är redan kallt för dem som sover ute, säger Rikard Edefors.
Men trots att kommunen nu alltså går in och stöttar verksamheten så kommer det inte att lösa problemet för alla de EU-migranter som i dag bor i bilar, tält eller tillfälliga skjul i Örebro. Ingen vet hur många de är men det kan mycket väl röra sig om ett hundratal och på härbärget kommer det bara att finnas tolv platser.
– Vi kommer bara att kunna hantera toppen på isberget. Det kommer inte att vara så att man kan komma hit, flytta in sina saker och bo här hela vintern. Vi kommer att behöva någon typ av turordningsregler eller lottning där varje person kanske kan få stanna en till tre nätter i taget, säger Rikard Edefors.
Positiva reaktioner
För att informera dem som allt handlar om, tiggarna, så ska det delas ut A4-ark med information på rumänska och bulgariska. Sedan får man se hur stort behovet blir.
Reaktionerna har hittills varit positiva, även bland dem som bor i området där härbärget nu ska öppna.
– Jag var med på ett möte med områdesgruppen och informerade om vad som ska hända. Många sade att det är skönt att något äntligen görs. Många är engagerade och har erbjudit sig att hjälpa till med både saker och pengar, säger Rikard Edefors.
Fram till april tror han att härbärget kommer att hålla öppet. Sedan stänger det över sommaren. Men Ria Dorkas och Rickard Edefors är redan igång och planerar för nästa vinter, för att vara väl förberedda.
– Det här behovet är nog inget som kommer att försvinna är jag rädd. Så länge vi har en ekonomisk kris i Sydeuropa som gör att man inte kan få ett arbete där så tror jag att människor kommer att söka sig hit för att hitta en försörjning. Det är så här samhället ser ut nu, vi är bara fortfarande lite ovana, säger han.