BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det börjar bli kallt om nätterna nu men jag klarar mig än så länge. Men det vore skönt att ha fler filtar, säger hon.
Den senaste veckans minusgrader har fått henne att fundera över hur hon ska göra när filtarna inte längre håller henne varm. Antagligen kommer hon att stanna i Sverige hela december och sedan återvända till sitt hemland. För att värma sig besöker hon någon av kyrkorna i Haga eller Majorna där hon tvättar sig och får någonting att äta.
– Där kan jag duscha och de ger mig schampo. Ibland kan jag få kläder också, säger hon och rycker i den mörkblå halsduken med Göteborgs spårvägars logga som hon knutit runt midjan.
Platserna räcker inte
Även politikerna funderar över hur det ska bli för hemlösa personer i vinter. I onsdags bestämde social resursnämnd att man precis som de två senaste åren ska hålla en kyrka öppen om nätterna för människor som inte har någonstans att ta vägen. Tre församlingar kommer att dela på ansvaret och hålla öppet en månad var. Kyrkorna kommer bemannas med personal och volontärer och de personer som kommer ska få filtar, liggunderlag och ett lättare fika.
– Det här är ett sätt för oss att ge lite värme under de kallaste månaderna. Vi har redan ett boende för EU-migranter och papperslösa men platserna där räcker inte till alla. Att hålla kyrkorna öppna gör inte att de hemlösas situation förändras men det kan i alla fall hjälpa lite, säger Ragnhild Ekelund som är Göteborgs stads samordnare för mobila EU-migranter.
Förhoppningen är att årets lösning ska vara mer stabil än förra årets. Då var upplägget att olika kyrkor hade öppet två veckor i taget men bara de nätter då temperaturen var under fem grader. Det fick kritik av bland andra ETC Göteborgs ledarskribent Gert Gelotte som menade att människor hade svårt att hålla reda på vilken kyrka som hade jour när, och att hemlösa personer inte hade koll på om det var tre eller sju minusgrader utomhus.
– Vi har testat oss fram för att hitta ett upplägg som fungerar. I år kommer kyrkorna vara öppna alla nätter och jag hoppas att informationen ska vara tydligare, säger Ragnhild Ekelund.
Kjell Larsson, utvecklingsledare på Göteborgs Stadsmission, är glad att kommunen och frivilligorganisationerna har fått till ett samarbete men önskar att man kunde erbjuda ett bättre alternativ än nattöppna kyrkor.
– Jag tycker inte att det är speciellt värdigt att sitta eller ligga på en kyrkbänk. Det är inte 1800-talet så man borde kunna skaka fram någon typ av sovsal där man i alla fall får en säng, säger han.
Vill inte gruppera hemlösa
Insatsen med nattöppna kyrkor är främst riktad till personer som inte omfattas av socialtjänstlagen – alltså papperslösa och EU-migranter som inte är svenska medborgare. Övriga personer hänvisas till något av kommunens tre akutboenden där man förutom en sängplats också ska få stöd för att hitta ett eget boende så småningom. Åsa Vilu är biträdande socialchef på Göteborgs Stadsmission och hon är kritisk till att man delar in hemlösa i två grupper.
– Jag är bekymrad över alla göteborgare som inte har någonstans att ta vägen. Det är ett stort tryck på akutboendena så jag tycker det är fel att den här insatsen bara riktar sig till EU-migranter. Vi möter många göteborgare som fallit utanför välfärdssystemet och inte har tillträde till socialtjänstens boendestöd och därför är jag orolig över att man gör den här uppdelningen, säger hon.
Ragnhild Ekelund på sociala resursförvaltningen håller med om att uppdelningen är problematisk men är glad att Göteborg kan erbjuda nattöppna kyrkor.
– Det finns kommuner som inte gör någonting extra alls under de kallaste månaderna utan lägger allt ansvar på kyrkorna. Så jag är nöjd att vi kan samarbeta på det här sättet, säger hon.