– Det som är bra med nattkyrkan är att man inte behöver boka in sig i förväg och det ställs inga krav på personerna som kommer. Det sker på besökarnas villkor och många säger att det har blivit en plats för både gemenskap och autonomi, säger hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Den nattöppna kyrkan riktar sig till hemlösa EU-medborgare och andra som inte omfattas av de svenska trygghetssystemen. Men den nattliga gemenskapen i kyrkan har även lockat några personer som skulle kunna få en boendeplats genom kommunen.
– Det kan bero på att det saknas akutplatser, men det kan också vara personer som haft misslyckade kontakter med socialtjänst och myndigheter tidigare. Kanske måste vi bli bättre på att fånga upp även deras behov för alla ska såklart ha tak över huvudet, säger Ulrika Falk.
Kyrkan fortsätter vara öppen
På grund av kylan ska insatsen med nattöppen kyrka, som finansieras av Social resursförvaltning men bemannas av anställda och volontärer från Räddningsmissionen, förlängas ytterligare några månader. Hemlösa EU-medborgare kan också använda de 30 bokningsbara sovplatserna som finns på Räddningsmissionens härbärge Station Nord, men på torsdag stänger de sin verksamhet eftersom lokalerna de använt ska rivas. Nu försöker kommunen och Räddningsmissionen febrilt att hitta nya lokaler till verksamheten.
– Jag hoppas att vi hittar en lokal med fler platser. Om jag får drömma fritt så skulle jag vilja ha ett ställe där hundra personer kan sova och där man också kan få sociala insatser. Att erbjuda sovplatser när det är kallt är väldigt bra men jag önskar att vi dessutom kan ge stöd så att man kan hitta ett arbete eller återvända hem om man vill, säger Ulrika Falk.
Både hon och Åsa Vilu som är biträdande socialchef på Göteborgs stadsmission upplever att det finns en stor politisk vilja att göra livet så drägligt som möjligt för personer som lever i hemlöshet under de kallaste månaderna.
– Det finns städer där man inte tar någon som helst hänsyn till hemlösa under vintern. Här ställer kyrkorna upp med lokaler och kommunen finansierar de nattöppna kyrkorna. Men det är också viktigt att komma ihåg att människor inte bara behöver hjälp när det är vinter och kallt. De är hemlösa 365 dagar om året, säger Åsa Vilu.
Det finns även en vilja från stadens invånare att hjälpa utsatta människor, någonting som märktes för några veckor sedan så Göteborgs stadsmission på sin hemsida efterlyste varma ytterkläder och rejäla skor.
– Det kommer in mycket saker och överlag upplever jag en god vilja att hjälpa till. Men det blir alltid svårare under de kalla månaderna för det finns färre bra vinterkläder och varma skor, säger Åsa Vilu.
Hundratals akut hemlösa
När Socialstyrelsen gjorde sin senaste mätning för knappt ett år sedan räknade de med att 839 personer levde i akut hemlöshet i Göteborg. Då räknar de bara personer med uppehållstillstånd i Sverige som antingen helt saknar sovplats – och sover utomhus, i trappuppgångar eller i bilar – eller är hänvisade till akutboenden och härbärgen. Åsa Vilu på Stadsmissionen önskar att kommunen och de idéburna organisationerna skulle hitta en bättre och mer långsiktig strategi att lösa hemlöshetsproblematiken på.
– Det är såklart bättre att sova på en kyrkbänk än att frysa ihjäl på en parkbänk, men frågan är om vi ska behöva öppna kyrkorna varje vinter? Redan nu borde vi börja titta på mer långsiktiga lösningar för plötsligt är det november igen och då vore det fint att ha bättre lösningar på plats, säger hon.
Även Ulrika Falk på Räddningsmissionen önskar att ingen som vistas i Göteborg ska behöva sova utomhus nästa vinter.
– Jag hoppas att vi inte har människor som sover i parker och jagas runt, att vi kan erbjuda lösningar åt alla. Att vi har akuta platser men också boenden där man kan få lugn och ro så att man kan planera sin framtid. Trygga människor fattar bättre beslut, säger hon.