Arbetsmiljön i kyrkan är sämre än inom de flesta branscher. Konflikter är vanliga och det saknas rutiner för stresshantering.
– Man kanske hellre är tyst än pratar om det, säger Johnny Lilja, kyrkorådet.
Arbetsmiljöverket inspekterade i höstas 1 700 företag inom tio branscher, med fokus på arbetsrelaterad stress. Störst andel brister hittades just inom religiösa samfund, bland 110 religiösa arbetsplatser fanns brister hos 83. Vid inspektionerna ställdes fyra krav för hantering av stress på jobbet: Rutiner, riskbedömning, uppföljning och företagshälsovård.
– Långvarig stress kan leda till konflikter och hög personalomsättning. Det är viktigt att man ser det ur ett organisatoriskt perspektiv, även om det är individer som drabbas, säger Britt-Marie Henriksson på Arbetsmiljöverket.
Att konflikter och sjukskrivningar är vanliga inom kyrkan visar flera rapporter. En granskning som tidningen Arbetarskydd gjorde förra året visar att Svenska kyrkan har flest arbetsplatskonflikter. Enligt Försäkringskassans rapport ”Sjukfrånvaro i psykiska diagnoser” från 2013 löper kvinnliga präster, följt av pastorer, störst risk att bli långtidssjukskrivna till följd av psykiska diagnoser.
”Lite turbulens”
SmF berättade i början av 2012 om arbetsmiljöproblem i Svenska kyrkan i Huskvarna. Dålig stämning bland personalen ledde till att konsulter anlitades – till en kostnad av 615 000 kronor. Det slutade med att församlingens dåvarande kyrkoherde självmant lämnade sitt uppdrag, trots att ”felet låg hos flera parter” enligt Hans Zeiner, som då var ordförande i kyrkonämnden.
När SmF nu ringer upp honom hänvisar han till nuvarande kyrkorådets ordförande, Johnny Lilja, som tycker att läget i församlingen är bra. Han bekräftar dock att det var ”lite turbulens” för några år sedan:
– Det kan man väl säga att man har kommit till rätta med. Kyrkan bygger på ideellt arbete, det är viktigt att de förtroendevalda och anställda arbetar bra ihop och det tycker jag att de gör, säger Johnny Lilja.
Finns det en ”godhetskultur” inom kyrkan, att man inte vill erkänna att det finns konflikter?
– Jo, det är mycket möjligt, man kanske hellre är tyst.
Krister Johansson Clifford tillträdde som kyrkoherde i Huskvarna efter att den förra lämnade uppdraget till följd av arbetsmiljöproblemen.
– Arbetsmiljöverket tryckte på att det behövdes en tydlig ledare, någon som kunde säga ifrån, säger kyrkoherde Krister Johansson Clifford, som är arbetsledare för ett 50-tal anställda.
Arbetsmiljöverket har gjort återbesök på arbetsplatsen och enligt kyrkoherden är ärendet avslutat. Han berättar dock att en så kallad klimatbarometer ska göras i vår, för att undersöka hur de anställda upplever arbetssituationen nu.
Svårt anpassa sig
Krister Johansson Clifford har tidigare arbetat som rektor och ser likheter mellan skolan och kyrkan som arbetsplats:
– Där jobbar människor som brinner för sitt arbete och vill få andra att lära sig. Man är lite ”konstnärlig” och har ofta lite svårare att anpassa sig. Det kan skapa oroligheter kring vem det är som bestämmer.
Han tror att de anställda inom Svenska kyrkan i dag är medvetna om att konflikter måste redas ut:
– En del tror kanske att det är en godare stämning för att man är troende, tyvärr tror jag inte att det är så. Det är precis som vilken arbetsmiljö som helst, med sina glädjeämnen och frustrationer.
– Jag känner att de gamla problemen i Huskvarna församling är borta, sedan har det kommit andra saker och vi har fått lära oss att arbeta på ett annat sätt. Men det är ingen enskild som pustar över hur det var för tre år sedan.
Även facket tycker att situationen har förbättrats:
– Det var ju lite halvstruligt, men jag tycker att det är ganska bra klimat nu. Vi får väl se vad klimatbarometern säger i vår, säger huvudskyddsombud Stefan Larsson.
Hanna Eklöf
hanna.eklof@etc.se