Allt fler vill hjälpa de tiggande romerna i Jönköping. I veckan hölls ett andra informationsmöte i pingstkyrkan, 130 personer dök upp. En grupp romer fanns också på plats.
– Någon undrade om man kan anställa dem, säger Kjell Olsson, Pingstkyrkan.
Hjälpprojektet började med att Hela människan, som tidigare serverat frukost till bland annat romska tiggare, skickade ut ett brev till kommunen och olika organisationer. Anledningen var att deras resurser inte räckte till för att hjälpa de romska tiggarna, varken personalen eller lokalerna var tillräckliga. Några inom Frälsningsarmén svarade på uppropet och hörde av sig till kommunen.
– Då sa kommunen att ”vi vill ha det mer samlat”. Så nu går vi samman i vår dialog med kommunen, berättar Fredrik Hollertz, ordförande i Jönköpings Kristna Samarbetsråd, där många av Jönköpings kyrkor ingår.
Nästa vecka drar kyrkornas första gemensamma satsning för de rumänska tiggarna igång. Kjell Olsson är ordförande i sociala ledningsteamet i pingstkyrkan i Jönköping:
– Tisdags- och torsdagsförmiddagar klockan 8-10 kommer det att finnas möjlighet att köpa en enkel frukost, att duscha och byta kläder. Förhoppningsvis ska det snart gå att tvätta också, berättar han.
Är detta rätt sätt att hjälpa, finns det ingen risk att problemet blir mer permanent med sådana kortsiktiga lösningar?
– Just nu tror jag ändå att det är viktigt att vi ser att människor lider nöd på olika sätt, särskilt nu när det börjar bli höst och vinter. Det här är ju ett erbjudande till vuxna människor, frukosten kommer att kosta 10 kronor. Det handlar ju mer om att ge möjligheter utifrån de förutsättningar som de här EU-migranterna har, säger Fredrik Hollertz.
Välbesökt möte
I tisdags kväll hölls ett andra informationsmöte i pingstkyrkan om stödprojektet. 130 personer dök upp, vilket är dubbelt så många som vid första mötet föregående tisdag. Intresset att hjälpa är stort, i nuläget har närmare ett 100-tal personer skrivit upp sig för att jobba som volontärer.
Tio romer som bor vid Oset i Huskvarna fanns också på plats i kyrkan, samt en tolk.
– De var väldigt tacksamma för att vi bryr oss om dem, säger Kjell Olsson.
Under kvällen diskuterades också om det går att erbjuda romerna någon slags sysselsättning, berättar Kjell Olsson.
– Vi hade den frågan uppe. En del är duktiga musikaliskt och kan hantverk, kanske kan man arrangera något där de kan få ersättning.
Det finns också planer på fler insatser längre fram. Fredrik Hollertz berättar att man bland annat tänker erbjuda möjligheter att lära sig mer om vilka rättigheter man har i Sverige och förmedla kontakter till rådgivning, som juridisk, social och vad det gäller arbete.
– Många kommer från länder där de inte har så stort förtroende för myndigheter och då går man inte till myndigheterna här heller, utan till kyrkor och frivilligorganisationer istället.
Inget beslutat
För att kunna genomföra allt som man önskar krävs ett samarbete med kommunen.
– Vi har samtal med kommunen om den här situationen, men
det finns inget som är beslutat.
Bland annat finns tankar kring att erbjuda någon form av övernattningsmöjlighet.
– Något härbärge eller boende har inte vi som kyrkor möjlighet att finansiera själva. Men den här akuta första grejen är inte så resurskrävande, förutom att vi behöver frivilligkrafter. Det skänks ganska mycket mat till Frälsningsarmén och duscharna går ju på den vanliga vattenräkningen.
Förhoppningen är att någon kyrka i Huskvarna – det är tal om Frälsningsarmén – ska kunna hålla öppet en lokal också, för att kunna täcka fler dagar i veckan. Det finns också tankar på något slags samarbete med organisationer i Rumänien.
– Flera av våra församlingar har ett arbete i Rumänien, så vi funderar på hur man ska kunna koppla samman vårt projekt med det. Det verkar som att en del av tiggarna är från ungefär samma område, så man skulle kanske kunna hitta något slags partnerskap. Att finnas med i arbetet som pågår i hemländerna också, så att det inte bara blir att man dövar symtomen, säger Fredrik Hollertz.
Är frukostserveringen bara öppen för romska tiggare?
– Är det någon som behöver kommer vi ju inte att mota bort någon. Det här är ju för utsatta människor, så givetvis kommer ingen att bli utslängd.
Hanna Eklöf