Idag har de över 300 anställda och bedriver bland annat äldreomsorg, ungdomsverksamhet och flyktingmottagning. Organisationen är beroende av gåvor för att få verksamheten att gå runt och förra året fick de in totalt 47 miljoner kronor från privatpersoner, företag och stiftelser. Den största enskilda givaren var Göteborgs kyrkliga samfällighet som skänkte 13,2 miljoner kronor.
Men i år har kyrkan mer än halverat sitt stöd till Stadsmissionen, något som ETC Göteborgs ledarskribent Gert Gelotte var först med att berätta i gårdagens tidning.
Stadsmissionens kommunikatör Malin Lernfelt säger att det har stor påverkan på deras sociala arbete.
– För oss har det inneburit att vi måste skära ner på våra sociala verksamheter. Vi måste till exempel lägga ner vår samtalsverksamhet för unga eftersom vi inte har råd att driva den längre.
Kyrkan delades upp
Bakgrunden är att Svenska kyrkans församlingar i Göteborg tidigare var en enda samfällighet med gemensam ekonomi och administration. Vid förra årsskiftet delades Göteborgs kyrkliga samfällighet upp i sex pastorat och tre fristående församlingar som själva beslutar om sin egen ekonomi. Alla pastorat och församlingar, utom ett, valde då att sänka sina anslag till Göteborgs stadsmission.
En av församlingarna som sänkt sina bidrag är Carl Johans pastorat som tidigare gav 1,8 miljoner men i år ger 250 000 kronor. Enligt kyrkoherden Anders Leitzinger beror det på utmaningar i den egna organisationen.
– I den nya organisationen har vi fått en mindre ekonomi. Vi har besparingskrav på 1,2 miljoner i år och ännu mer nästa år. Så vi har minskat stödet till Stadsmissionen för att inte behöva säga upp personal eller sälja kyrkor, säger han.
Tradition att stödja
Totalt har församlingarna och pastoraten minskat anslagen från 13,2 miljoner kronor förra året till 6,2 miljoner kronor i år. Örgryte pastorat sänkte från 1,8 miljoner förra året till att ge noll kronor i år. Nylöse och Backa pastorat sänkte också sina anslag med flera hundra tusen kronor. Bara Askims församling har kvar samma bidrag som innan. Svenska kyrkans kommunikatör Torgny Lindén vet att pastoraten behövt se över sina ekonomier i och med organisationsförändringen, men han känner inte till att de har minskat sina anslag till Stadsmissionen.
– Många inom kyrkan stödjer Stadsmissionens arbete och de har ett högt förtroende för sakerna de gör. Den heter ju Göteborgs kyrkliga stadsmission eftersom organisationen grundades av en präst så kyrkorna har av tradition stöttat den på olika sätt, säger han.
De flesta pastoraten håller fast vid sina sänkta bidrag även nästa år. Nylöse, som omfattar församlingarna i nordöstra Göteborg, väljer att helt sluta ge pengar till Stadsmissionen och några pastorat har inte lämnat besked än. Anders Leitzinger i Carl Johans pastorat hoppas att de ska kunna undvara pengar åt hjälporganisationen i framtiden.
– Det kan hända att vi kommer öka bidragen när den nya organisationen satt sig. Stadsmissionen har verkligen inte spelat ut sin roll, utan vi arbetar på olika sätt och möter olika människor. Men eftersom kyrkan tappar många medlemmar måste vi prioritera vad vi lägger våra resurser på, säger han.
”Tråkigt att det blir så här”
Stadsmissionens Malin Lernfelt säger att de har ett bra samarbete med vissa församlingar, men att det minskade totala stödet gör att de måste söka hjälp på andra håll. De satsar mer på insamlingar från allmänheten och försöker få lokala företag att täcka upp för de uteblivna bidragen från kyrkorna. Samtidigt hoppas Malin Lernfelt att pastoraten och församlingarna ska tänka om.
– Svenska kyrkan har det tufft och värnar om sina egna verksamheter. Men många ser ju det diakonala arbetet som det viktigaste inom kyrkan. Det är tråkigt att det blivit såhär, för det slår hårt mot de mest utsatta människorna, säger hon.