För en och en halv månad sedan sökte kyrkan volontärer i församlingen och genom sociala medier. Gensvaret blev enormt och nu har en egen modell utarbetats för att dygnet runt kunna ta emot männi-skor på flykt. En del är barnfamiljer som vill slippa sova i Migrationsverkets korridorer i väntan på att registrera sig, andra vill ha något dygns respit innan de beslutar om de ska åka vidare. De flesta kommer från Syrien, Irak och Kurdistan.
– Jag kom hit tillsammans med släkt jag mötte i Tyskland. Vi tog färjan från Hamburg och efter fem timmar i Göteborg fick vi skjuts hit. Det var den 20 september. När vi kom hit hade vi aldrig sett något liknande längs vägen. Det var fantastiskt. Vi fick mat och blev mötta med ett leende. Vi kunde slappna av och volontärerna hade till och med bäddat sängar åt oss, säger en irakisk flykting.
Nu hjälper han också till på boendet i väntan på sin andra intervju hos Migrationsverket.
– Jag känner mig inte som en flykting längre, säger han.
Oräkneligt antal människor
Högt uppsatta politiker och sociala myndigheter har varit på plats och gett god feedback. Boendet har 17 platser, ibland har man huserat några till då det nattetid kommit männi-skor utan någonstans att ta vägen.
De flesta hittar dit med hjälp av frivilliga på centralstationen och Stenaterminalen. Flera andra kyrkor har varit på besök och pastorn hoppas att fler tar efter.
– Ett oräkneligt antal människor är engagerade på ett eller annat sätt i Sverige. Vi har mängder av volontärer som ställer upp dag som natt. De allra flesta har ingen kyrklig anknytning alls, utan har nåtts genom någon de känner. Allt sker helt ideellt och på de mest obekväma av tider. Och det kommer nya hela tiden, säger pastorn.
Privatpersoner skänker kläder och pengar, företag har skänkt allt från tvättmaskin och torktumlare till sängkläder och en närliggande mataffär donerar all mat. Pastorn tycker att myndigheterna skulle kunna använda det enorma engagemanget som finns på ett bättre sätt.
– Det är jättemånga som vill göra något men som inte riktigt kommer på hur. Kommunen var lite sen i starten här, innan de reagerade och började organisera sig var Refugees-gruppen 8 000 personer. Om de varit snabba där kunde de skapat strukturer och få folk att känna sig viktiga. Det gäller att våga tro på den inneboende kraft och förmåga som finns hos vanligt folk. Vi kommer aldrig att kunna anställa oss ur det här, säger han.
En del av volontärerna fungerar även som tolkar och det finns frivillig sjukvårdspersonal som hjälper till.
– Det är väldigt väl organiserat här och en enorm tillgång att vi har församlingen i ryggen. Allt löser sig på väldigt kort tid. Och jag tror att vi kommer hålla. Det är ingen kortvarig organisation vi byggt upp utan väldigt noggrant uttänkt. Jag har heller aldrig känt mig så välkommen, säger en volontär.
Hon kom i kontakt med verksamheten via sociala medier och en vän. Hon har aldrig varit engagerad i något liknande tidigare, men hör nu till veteranerna i organisationen.
Boendet är bemannat med två till fyra volontärer dygnet runt och flyktingarna som kommer erbjuds en sängplats, varma och torra kläder, samt mat och matsäck.
Man hoppas kunna utveckla samarbetet med kommunen efterhand och ser gärna att andra organisationer tar efter modellen. Så länge behovet finns så finns det sängplatser.
– Många flyktingar vill tacka oss, jag brukar försöka förklara att det är volontärerna de ska tacka. Det här är det lilla, lilla vi kan göra för människor som lidit så mycket. Alla som kommer hit och som jag tar en kaffe med berättar saker som gör att jag bara vill gråta ... Vi är inte bra, vi är bara medmänniskor, säger pastorn.