– Det här är den första studien som visar att p-piller kan påverka sexualiteten. Det har vi inte vetat tidigare eftersom det inte har funnits vetenskapliga bevis för det, säger Angelica Lindén Hirschberg som är professor och gynekolog på Karolinska institutet, till Sveriges Radio.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Kvinnor drabbas hårdare
Men för många är nog resultatet knappast förvånande. Att p-piller kan ha minskad sexlust som en biverkning bland flera andra har diskuterats länge, och är något som Dagens ETC tidigare har uppmärksammat. Studien, som alltså är den första i sitt slag, kastar ljus på det faktum att vården och den medicinska forskningen fortfarande är ojämlik.
Förra hösten lämnade Jämställdhetsutredningen ett betänkande till regeringen som bland annat tog upp kvinnohälsan. Utredningen pekade på flera områden i hälso- och sjukvården där kvinnor fortfarande har det sämre ställt än männen.
Bland annat har kvinnorna lägre självskattad hälsa än männen. Därtill drabbas de hårdare av kvalitetsbrister i vården och rapporterar oftare biverkningar och läkemedelsrelaterad sjuklighet.
– Sjukdomar som i huvudsak drabbar kvinnor är generellt sett underprioriterade i vården. En studie som genomfördes bland läkare och läkarstudenter i Norge visade väldigt tydligt att typiska kvinnosjukdomar, som exempelvis fibromyalgi och anorexi, hamnar långt ner på listan, säger Malena Lau, enhetschef på Kunskapscentrum för jämlik vård, som dock inte varit del i den aktuella utredningen.
Lågutbildade kvinnor är en av de samhällsgrupper som lider av ohälsa i störst utsträckning, och det är även här som utvecklingen har gått som trögast. Enligt Jämställdhetsutredningen har lågutbildade kvinnor i åldrarna 35–64 år haft den sämsta hälsoutvecklingen av alla samhällsgrupper de senaste tio åren.
– De normer som råder i samhället återspeglas ju givetvis i vården. Det är nog få personer som aktivt vill delta i diskriminering, men många nog är inte alltid medvetna om att sättet de utformar vården på kan vara exkluderande, säger Malena Lau.
Ett vanligt påstående som relaterar till ämnet är att nya mediciner i princip enbart testas på män, men enligt Läkemedelsverket är detta en ”utbredd missuppfattning”. Myndighetens statistik visar att kvinnor deltar i läkemedelsstudier i lika stor utsträckning som män, vilket även gängse bestämmelser kräver.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det har varit en större skillnad tidigare, och mannen har varit norm i testerna. Men uppmärksamheten kring detta kan ha gjort att det har förändrats. Det visar bara hur viktigt det är att lyfta fram skillnaderna, så att det kan bli förändring, säger Malena Lau.
Läkemedelstesterna tas även upp i Jämställdhetsutredningen, som också konstaterar att fler kvinnor deltar i kliniska studier i dag. Dock saknas det enligt utredningen fortfarande en genusanalys av resultaten, och för lite uppmärksamhet ägnas åt det faktum att män och kvinnor reagerar olika på läkemedel.