– Det är väldigt uppenbart hur hårt systemet slår mot kvinnor. Särskilt hårt slår det mot dem som har arbetat i slitsamma yrken, där lönen redan är låg. Många av våra medlemmar har jobbat inom hemtjänsten, på sjukhus, i skolbespisningar och inom barnomsorgen. De orkar sällan arbeta heltid fram tills de är 65 år, säger Berit Bölander.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Arbetar deltid
Hon anser att ett viktigt steg för att göra pensionerna mer jämställda är att uppvärdera den typen av yrken. Till exempel genom att höja lönerna.
– Lönerna inom industrin har alltid legat högre för att deras insatser är mätbara. Kvinnors arbete i vård och omsorg är inte det på samma sätt, däremot är de livsviktiga.
Men lika viktigt är att också göra så att det faktiskt blir möjligt att arbeta heltid. I dag arbetar många kvinnor inom vård- och omsorgsyrkena deltid de sista arbetsåren. Dessutom har en större andel av kvinnorna än av männen gått ner i arbetstid för att ta hand om barn.
– Inom hemtjänsten till exempel är man i snitt utsliten när man är mellan 52 och 54 år. Efter det går man ner i tid. Så ska det inte behöva vara, säger Berit Bölander.
Skillnaderna mellan män och kvinnors inkomster är ännu större bland pensionärer än bland lönearbetare. Av dem som arbetar tjänar kvinnor 87 procent av lönen, när lönerna görs om till heltid, medan en kvinna som är pensionär bara har 67 procent av männens pension. Enligt Sveriges kvinnolobby lever dessutom över 150 000 kvinnor på en pension som ligger under EU:s fattigdomsgräns.
– Det är fruktansvärt, en skamfläck. Ingen ska behöva ha det så kärvt. Ändå är det så för många. Vi träffar ofta medlemmar som knappt har något kvar efter att de fasta utgifterna är betalda, de får börja varje månad med att portionera ut pengarna till sig själva för att få dem att räcka, säger Berit Bölander.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
För att pensionerna ska bli mer jämställda pågår nu också ett arbete på regeringsnivå, där pensionsgruppen hittills har analyserat pensionssystemet ur ett jämställdhetsperspektiv. Sveriges kvinnolobby som är en av remissinstanserna i arbetet menar dock att det inte presenteras några lösningar. När budgetpropositionen presenteras nästa vecka hoppas de ändå på åtgärder som höjd garantipension, samma beskattning av lön och pension, individualiserad föräldraförsäkring, förbättra arbetsmiljö inom kvinnodominerade yrken, och att heltid blir norm på arbetsmarknaden.