Men det är en lång väg dit.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Färre än tio procent av alla som jobbar inom branschen är kvinnor.
Sofia Heintz, som driver nätverket Byggare Berit, tror att målet är svårt att uppnå men tycker samtidigt att målet är lite fånigt.
– Det är ett tufft mål, men samtidigt tycker jag att det är konstigt att sätta ett mål som inte är jämställt. Alla vet vad jämställt betyder – det är 50/50. Allt annat är inte jämställt. Sedan når vi inte dit över en natt, och delmål är naturligtvis bra och det är helt okej. Det är vägarna dit som är intressanta, inte siffran. Slutmålet måste vara att nå fullständigt jämställdhet, säger hon.
Hon är uppväxt i Floda utanför Göteborg, men bor numera i Stockholm. För åtta år sedan var hon med och grundade nätverket Byggare Berit, enligt henne ett skönt göteborgskt namn som har en härlig klang. I dag har nätverket över 2 000 medlemmar.
– Vi har gått från att ha en liten jämställdhetsdialog till att fokusera på vad vi kan göra istället, säger hon.
Alla tjejer inom branschen är välkomna inom nätverket, arkitekter som hantverkare..
Enligt konjunkturbarometern för Västra Götaland från SCB är byggbranschen fortsatt stark, men saknar i stora delar kompetent arbetskraft. Samma sak gäller i hela landet.
Det byggs på flera håll i Göteborg i ett flertal projekt, bland annat för 400-årsjubileumet år 2021.
Bara en procent kvinnor
Den lägsta siffran kvinnor i byggbranschen finns rimligtvis bland byggarbetare, där tjejer på arbetsplatsen är en ovanlig syn. Här räknas ungefär en procent vara kvinnor och 99 procent är män.
– Det här är en av våra absolut viktigaste frågor. Vi kan inte bygga ifatt allt som ska byggas i landet om vi inte rekryterar från hela befolkningen. Dessutom tror jag att det kommer att göra vardagen mycket bättre och roligare på arbetsplatserna, säger fackförbundets Byggnads ordförande Johan Lindholm.
När facket noterade att efterfrågan skulle öka kom frågan upp på agendan på kongressen 2014 och har sedan dess jobbat en attitydförändring inom kampanjen ”Stoppa machokulturen”. Förbundet märkte då att kvinnor avråddes från en framtid som byggarbetare redan i första mötet med syokonsulenten. Därefter blev resan ofta inte mycket lättare för dem som ändå valde en yrkesväg inom branschen.
I dag har antalet medlemmar, från att ha utgjort knappt en procent av det totala medlemsantalet gått upp till en och en halv. Det går för långsamt, enligt Johan Lindholm. Målet är fem procent tjejer år 2022.
– Men jag märker ändå att något har ju hänt. Just nu är jag ute på en resa och möter faktiskt nästan någon tjej, i olika roller, på varje arbetsplats som tycker att byggyrket är väldigt kul.
Johan Lindholm är gammal timmerman som varit del av en jargong som inte längre är acceptabel. I dag hör lika många killar som tjejer av sig i att de mår dåligt i kulturen.
– Nu ska det bli verkstad och vi kommer inte ge upp förrän det här är fixat, säger Johan Lindholm.
Fler kvinnor på ledande poster
Sofia Heintz verkar i en annan del av branschen. I grunden är hon väg- och vatteningenjör och jobbar i dag som projektledare på NCC. Hon känner också igen en manligt kodad kultur.
– Det är jättebra att det kommer upp. Jag har också varit med i ganska många år. Det ritas och skrivs saker i hissar och annat, men man blir så himla bra på att filtrera bort vad man utsätts för, säger hon.
Hon är övertygad om att för att få en jämställd bransch i alla led krävs det att kvinnor kommer till maktpositioner. Visionen är att fler tjejer startar och grundar byggbolag. Sedan industrialiseringens framväxt har männen varit beslutsfattare.
– Vi vet inte ens hur en samhällsbild med en jämställd byggsektor skulle se ut. Skulle städerna och stadsutvecklingen se annorlunda ut? Personligen tror jag att vi skulle få en mer varierad stadsbild.
Hela samhällets normer behöver förändras för att förhoppningarna en dag ska bli verklighet, enligt Sofia Heintz. Alla barn behöver lära sig att få bygga en koja, oavsett könstillhörighet.
I fall tillbaka i gamla mönster
Byggkonjunkturen låg på sin absoluta topp 2017, samma år som en brännhet samhällsdebatt blossade upp med Metoo. Byggupproret samlades under #Sistaspikenikistan.
– Nu går vi vidare. Tar åt oss av rätt saker och säkerställer att vi inte faller tillbaka i gamla mönster, säger Sofia Heintz.