Kvinnor jobbar i genomsnitt drygt en timme gratis varje dag, om man jämför deras löner mot mäns. Sjutton procent skiljer det på lönenivåerna mellan könen, och så har det varit de senaste decennierna. Men när vi har slutat jobba vidgas den klyftan. I Uppsala skiljer det 25 procent mellan mäns och kvinnors utbetalade pensioner, och i riket som helhet är 80 procent av de pensionärer som bara har garantipension kvinnor.
Carl-Eric Thörngren, ordförande för PRO i Uppsala län, träffar många av dem. Men det är inte alltid lätt att prata med medlemmarna om saken.
– Många skäms. De vill inte prata om att de lever fattigt.
De som inte har tjänat in mycket tjänstepension genom att jobba länge får ofta klara sig på vad som kallas garantipension – den lägsta nivån i det nya pensionssystemet. Då får man 7 800 i månaden. Med sådan låg nivå i pensionen får man oftast rätt till bostadstillägg och kommer då upp i en inkomst på 11 100 före skatt. Det räcker oftast bara till mat och boendekostnader, förklarar Carl-Eric Thörngren.
– Hos oss märks det mest på att många inte har råd att följa med på resor och aktiviteter. Det finns inga marginaler till det.
Har arbetat mindre
Renée Andersson, utredare på LO som har specialiserat sig på pensioner, säger att kvinnors låga pensionsnivå ofta beror på att de har arbetat mindre, men framför allt på att deras löner är låga.
– Många av Kommunals medlemmar får en nivå som knappt överstiger garantipensionärernas även om de har jobbat heltid hela livet, så lönen ger dem inte mycket incitament att arbeta, säger Renée Andersson.
Att vara föräldraledig länge är inte det problem som många tror. Däremot slår deltidsjobbande i småbarnsåren tillbaka vid pension. Dessutom måste flera kriterier vara uppfyllda för att pensionen ska komma upp i de 70 procent av lön som det är tänkt. Du behöver jobba vitt och heltid med kollektivavtal i ungefär 45 år, och orka jobba ända till 67 års ålder.
– Men i dag kommer många inte upp till mer än 60 procent av sin inkomst vid pension, säger Renée Andersson.
Carl-Eric Thörngren tycker att det är dags att se över och göra om i systemet och menar att den gamla modellen där de 15 bästa inkomståren räknades, i stället för hela livsinkomsten, egentligen tog mer hänsyn till att kvinnors arbetsliv skiljer sig från mäns. Det är extra angeläget nu när allt fler anställningar är osäkra menar han. Men Renée Andersson håller inte med.
– Det bästa vore om kvinnor fick bättre löner och arbetsvillkor och jobbade mer heltid. Det man kan se över är sjukförsäkringen, så att de som inte orkar jobba till 67 får möjlighet att gå i pension utan att förlora så mycket.