De har alltid haft starka sympatier bland unga män, däremot är det ett förhållandevis nytt fenomen att unga kvinnor i så hög grad söker sig till Vänsterparitet, förklarar Patrik Öhberg, statsvetare vid Göteborgs universitet.
– För tio år sedan fanns ingen åldersskillnad i vilka som valde Vänsterpartiet. I slutet av 90-talet kunde man möjligtvis se en liten Gudrun-effekt, men det var inte alls som idag, att unga kvinnor sticker ut som deras allra största sympatisörer, säger han.
Att Vänsterparitet vuxit så mycket bland unga kvinnor tror Patrik Öhberg beror mycket på att de har lyckats göra politik av feminismen. Något som särskilt attraherar unga kvinnor. Han tror också att V har fått draghjälp av Fi.
– Kanske kan man kalla det den andra Gudrun-vågen. Fi drog unga kvinnor, när partiet sedan inte fick plats i riksdagen har dessa istället gått över till V.
Konservativa män
Men i ett land där många män numera tycker att det är självklart att kalla sig feminist, borde inte de i så fall också rösta på ett parti som lyckats med sin feministiska politik historiskt? Så enkelt är det inte, menar Patrik Öhberg. Istället kan de båda sidornas framgångar göda varandra – V har sannolikt vunnit väljare på att tydligt ta avstånd från SD, medan SD vinner på att vara vänsterns motsats.
Den grupp män som inte känner sig bekväma med feminismen får lättare att söka sig till den motsatta sidan. Enligt Maria Sandgren, psykolog och lektor i psykologi, som bland annat forskat i varför vi röstar som vi gör, har skillnaderna troligen även med värderingar att göra. Män är generellt mer konservativa, värdesätter makt, prestation och inflytande, och är mer av individualister, medan kvinnor är mer orienterade mot andra, mer ser utanför sig själva.
– Det i sin tur skulle jag säga beror mycket på de könsnormer som fortfarande råder. Och på att män har mer att vinna på ett sådant synsätt. Att bevara samhället som det är betyder att de fortsätter ha högst status. Fler män uppfattar att de förlorar på ett samhälle som är jämställt.
Större klimatengagemang
För kvinnor finns en större poäng att vara socialt orienterade mot andra och omvärlden, enligt Maria Sandgren. Det återspeglas till exempel i att kvinnor också i högre utsträckning än män röstar grönt och engagerar sig för klimatet.
– Klimatrörelsen är ett kollektivt sammanhang, orienterat mot den framtid som kommande generationer ska leva i. Kvinnor tenderar att se mer bortom sin egen situation.
Även Maria Sandgren tror att det finns en feministisk våg, som växt inte minst tack vare Metoo-rörelsen, som gör att Vänsterpartiet är särskilt stora bland unga kvinnor just nu. Men det har också fått effekten att fler män sökt sig högerut.
– På gruppnivå har männen mer att förlora på det som ökad jämställdhet innebär – de sitter ju ändå på till exempel den ekonomiska makten i hög grad fortfarande. Män riskerar att förlora i makt, inflytande, status och ekonomi. Därför är de mindre förändringsbenägna, och sympatiserar i högre grad med konservativa partier.