När Coronapandemin bröt ut blev distansarbetet den nya standarden på många arbetsplatser. Enligt en undersökning från Tele2 och Kantar Sifo som genomfördes under 2020 ökade distansarbetet från 14 procent till 59 procent under våren 2020 och höll sig på 60 procent under hösten. Karolinska Universitetssjukhuset, en av Sveriges största arbetsgivare, gick i januari ut med siffror som visar att de under 2020 i snitt höll 80 procent fler videokonferenser varje månad än året innan.
Géraldine Fauville, universitetslektor i pedagogik vid Göteborgs universitet, har med en grupp forskare på Virtual Human Interaction Lab vid Stanford University genomfört en studie som mäter så kallad Zoomtrötthet. Med hjälp av 10 000 enkätsvar från video-
konferensanvändare världen över har de tagit fram svar på varför vi blir tröttare av att ha möte på länk. Värst är det för kvinnor.
– 14 procent av kvinnorna i studien, alltså en av sju kvinnor, upplever mycket till extremt stark Zoomtrötthet. 5,5 procent av männen upplever lika stark trötthet. Det är endast en tjugondel, så det är stor skillnad, säger Géraldine Fauville till Dagens ETC.
Tre anledningar
Det finns tre anledningar till att kvinnor blir tröttare än män. Studien har bland annat visat att det uppstår en spegeleffekt vid videomöten.
– Vi vet sedan tidigare att spegelbilden gör att vi jämför oss mer med andra och att vi tänker på hur vi ska vara och hur vi ska se ut. Det kan orsaka dåligt humör, depression och ångest. Och den här självmedvetenheten har visat sig vara vanligare bland kvinnor, säger Géraldine Fauville.
En annan orsak är att kvinnor mer än män känner sig fysiskt instängda när de förväntas befinna sig inom ramen för webbkameran. Dessutom upplever kvinnor att de blir konstant stirrade på under videomöten.
– När du är i ett fysiskt rum så tittar folk bara på dig när du pratar. Men på zoom upplever du det som att du är iakttagen konstant.
Enkla åtgärder
Det finns enkla åtgärder att ta till för att minska Zoom-trötthet, menar Géraldine Fauville. Ett knep är att stänga av funktionen som gör att du ser dig själv. Ett annat är att stänga av kameran helt. Det är också bra att öka avståndet till skärmen eller skaffa ett höj-
och sänkbart skrivbord för att öka mobiliteten. Det finns en tydlig koppling mellan Zoomtrötthet och längden på mötena och generellt sett har kvinnor längre möten än män. En enkel lösning är att ha kortare möten och fler raster. Men ansvaret för dessa åtgärder bör inte ligga hos individen, anser Géraldine Fauville. Det är upp till företagen och arbetsgivarna att skapa en fungerande och jämlik arbetsmiljö.
– Vi hoppas att företag och arbetsgivare tar till sig studien och vidtar åtgärder som att förbjuda användandet av kamera och hålla kortare och färre möten med fler raster.