BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag blev färdig med min utbildning på Handelshögskolan och började jobba med kommunikation för Moderaterna. Då kände jag att jag behövde välja mellan att vara politiker och tjänsteman. Men eftersom jag hade lagt ner mycket tid och energi för att få det fina uppdraget så funderade jag länge innan jag hoppade av, säger hon.
”Kvinnor mer ansvarstagande”
Enligt statsvetaren Lena Wängnerud vid Göteborgs universitet finns en tendens att unga kvinnliga politiker lämnar politiken under pågående mandatperiod. Anledningen kan vara att de är missnöjda men oftast beror det på att de flyttar från kommunen. Johanna Svartnäs känner igen den bilden även om hon själv bor kvar i Göteborg.
– Många unga politiker har inte landat i sin yrkesroll och familjeroll så man är mer rörlig än de äldre. Om man flyttar till en annan kommun kan man oftast inte sitta kvar i kommunfullmäktige eftersom partierna kräver att man ska bo på orten, säger Johanna Svartnäs.
Att fler kvinnor än män lämnar politiken under pågående mandatperiod tror hon kan bero på att kvinnor ofta är mer ansvarstagande.
– Många tjejer vill vara duktiga så om man tar på sig uppdraget som ledamot i kommunfullmäktige vill man göra det helhjärtat. Om man känner att man inte kan leva upp till det lämnar man hellre än att göra ett dåligt arbete, säger hon.
Efter valet 2014 bestod Göteborgs kommunfullmäktige av 48 procent kvinnor och 52 procent män. Det är en jämnare könsfördelning än genomsnittet för alla Sveriges kommunfullmäktige. Men sedan dess har totalt 13 kvinnor och fem män slutat och ersatts med åtta kvinnor och tio män, så nu är fördelningen tvärtom under rikssnittet med 58 procent män och 42 procent kvinnor.
– Det är väldigt olyckligt att det är fler kvinnor än män som avsäger sig sitt uppdrag. Vi behöver kvinnor i politiken, likaväl som vi behöver män. Vi behöver människor med olika erfarenheter. Unga, gamla, människor med annan etnisk bakgrund och de som varken identifierar sig som män eller kvinnor, säger Lena Malm, socialdemokrat och kommunfullmäktiges ordförande.
Flera olika anledningar
Enligt ETC Göteborgs genomgång finns det flera olika anledningar till att ledamöterna har lämnat sina uppdrag. En del har valt att lämna posten efter att ha innehaft den en lång tid, som Anneli Hulthén (S), Marianne Bergman (KD) och Dario Espiga (S). Några har flyttat till andra kommuner och får därmed inte länge inneha uppdraget, som Katarina Flisak (M) och Birgitta Simonsson (M). I skaran politiker som lämnat finns även de som tagit andra uppdrag som inte är förenliga med en post i kommunfullmäktige. Bland dem finns Elisabeth Undén (MP) som börjat arbeta som politisk tjänsteperson, My Alnebratt (S) och Linus Glanzelius (S) som nu jobbar för regeringen, samt Yasmin Posio Nilsson (V) som tillträdde som riksdagsledamot.
Lena Malm konstaterar att nästan hälften av de ledamöter som satte sig i kommunfullmäktige efter valet 2014 aldrig suttit på samma post tidigare. Hon tror att det kan bli en överraskning för många att det tar så mycket tid.
– Politik tar mycket tid. Det är inte alltid man är medveten om det när man säger ja. Sedan upptäcker man att det ställer krav på att vara med på fler möten än gruppmötet före fullmäktigemötet och då kanske man känner att ”Jag har inte tid med det”. Vi vet att kvinnor fortfarande tar större ansvar för hem och barn. Då kanske det är så att man inte ser det utrymmet i tid, säger hon.
Hon tycker att det är en tydlig uppdelning i kommunfullmäktige när det gäller inom vilka områden män respektive kvinnor yttrar sig i talarstolen. Ekonomiskt tunga ämnen som teknik och trafik tillhör männen, medan kvinnorna talar om skola och vård. Hon tror att det kan göra att en del kvinnor väljer att lämna.
– Ett skäl kan vara att man inte får ta plats i det ämnesområde som man är engagerad i, för det är inte givet att man som kvinna bara är intresserad av frågor kring skola och socialtjänst, även om de är viktiga frågor i politiken, säger hon.
Lena Malm tillägger att det sannolikt handlar om könsroller, men också om att politiken har samma problem som arbetsmarknaden i stort, att vissa yrken är kraftigt dominerade av kvinnor och andra av män.
– Vi är väldigt segregerade utifrån ett genusperspektiv på arbetsmarknaden. Då driver det olika intressen, det ska inte hindra kvinnor.
Inte bara i Göteborg
Det är inte bara i Göteborg som majoriteten av avhopparna är kvinnor. Statistik från SCB visar att unga och kvinnor i större utsträckning lämnar sina uppdrag i fullmäktige under mandatperioden. Eftersom yngre och kvinnor redan är underrepresenterade inom kommunpolitiken innebär avhoppen att representativiteten är sämre mot slutet av mandatperioderna än direkt efter valen. Johanna Svartnäs som lämnade kommunfullmäktige i Göteborg hoppas att avhoppen inte ska avskräcka partierna.
– Jag hoppas att avhoppen i kommunfullmäktige inte ska leda till att partierna slutar ta in unga politiker av rädsla för att de ska flytta. Man måste bara backa upp med bra namn om ledamöterna väljer att hoppa av, säger Johanna Svartnäs.