Närmare bestämt handlar det om att män tjänar 4 200 kronor mer i månaden än kvinnor. Genomsnittslönen för en kvinna var 30 700 kronor år 2016, att jämföra med 34 900 kronor för en man. Det ger ett lönegap på 12 procentenheter, en halv procentenhet smalare än 2015.
– Vi går ju åt rätt håll, men i den här takten dröjer det 32 år innan vi blir jämställda, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges kvinnolobby, huvudtalare vid torsdagens manifestation.
Samma skillnad
I kronor räknat är skillnaden lika stor som föregående år – 4 200 kronor. Med andra ord har gapet mellan könen – två minuters arbetstid sedan förra mätningen, då kvinnor började jobba gratis klockan 16:00 – minskat för att bägge gruppernas löner höjts, inte för att kvinnors löner närmat sig mäns nominellt.
– Skillnaden försvinner ju inte av sig själv. Det vi kräver är jämställd föräldraförsäkring, samma rätt till heltid och trygga anställningar, tillsyn av de lönekartläggningar som görs, för att se till de följs, och så vill vi minska de strukturella löneskillnaderna, det vill säga skillnaderna mellan branscher, säger Clara Berglund.
Inkomstskillnad större
Den ekonomiska ojämlikheten mellan män och kvinnor blir större när strålkastaren riktas mot inkomster i stället för mot löner. Där lönestatistiken endast inkluderar dem med en anställning tar inkomststatistiken hänsyn till hela befolkningen. Med andra ord dras en sammanställning av inkomster ned av exempelvis arbetslöshet, sjukdom och föräldraledighet.
Räknat på inkomst har kvinnor 82 procent lägre sådan än männen. Men trots att skillnaden är mer slående än när det gäller löner har kampanjen valt att fokusera på det sistnämnda.
– Ja, det är viktigt att också ta ett helhetsgrepp, att kolla på inkomster över hela livet. Men vi som gått samman, fackförbund, kvinnoförbund och kvinnoorganisationer, har genom våra fyra krav valt att fokusera på arbetslivet, säger Clara Berglund.
Löneskillnaderna i olika yrken
Män Kvinnor Skillnad i procent
Landsting 42 700 kr 33 700 kr 21,1
Staten 37 500 kr 34 700 kr 7,3
Kommuner 29 700 kr 28 700 kr 3,4
Tjänstemän 44 100 kr 36 300 kr 17,9
Privat sektor 35 100 kr 30 900 kr 11,9
För att sätta press på regering och arbetsgivare i frågan om jämställda löner har kvinnorörelsens organisationer, partipolitiska kvinnoförbund och fackliga organisationer gått samman och bildat Lön hela dagen.
Siffran på löneskillnader mellan män och kvinnor utgår från en ovägd löneskillnad. Detta innebär att det som jämförs är bägge könens hela lönepott, inte lön per yrke. Skillnaden mellan könen när det gäller lön för lika arbete är mindre, 4,5 procent, där det fortfarande är kvinnor som tjänar mindre än männen.
Syftet med att lägga fokus på den ovägda löneskillnaden är att synliggöra den struktur där kvinnors arbete och kvinnodominerade yrken värderas lägre på hela arbetsmarknaden, så kallad värdediskriminering.
Enligt Medlingsinstitutet finns det en tydlig röd tråd i att "ju högre andel kvinnor som finns i ett yrke, desto lägre är genomsnittslönen" och att "ju högre lönen är desto större är löneskillnaden mellan könen inom respektive yrke".
Ett av få undantag inom yrken med hög lön är "driftchefer inom bygg, anläggning och gruva, nivå 2", där kvinnor har 109 procent av mäns löner.
Källor: Statistiska centralbyrån, Lön hela dagen, Medlingsinstitutet