Arbetsmiljöverket sammanställer varje år statistik på antalet anmälda arbetsskador. Förra året ökade antalet anmälda arbetssjukdomar med nio procent och antalet anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro med tre procent. Den största ökningen av arbetsskador finns bland kvinnor. Främst handlar det om tunga lyft, stress och påfrestande relationer inom områdena vård, skola och omsorg, som exempelvis hemtjänsten, ett traditionellt kvinnodominerat arbete.
Mats Ryderheim på Arbetsmiljöverket är programkoordinator för regeringsuppdraget Kvinnors arbetsmiljö. Som en del i projektet har man undersökt skillnader i arbetsmiljö mellan två kommunala verksamheter, en mansdominerad och en kvinnodominerad: teknisk förvaltning, som sköter parker, fastigheter, renhållning och gator med mera, och hemtjänst. Mats Ryderheim menar att det krävs mer resurser för att skapa en god arbetsmiljö inom arbeten som innebär många kontakter med andra människor:
– Inom hemtjänsten kan man inte säga att ”vi skippar de två sista personerna i dag och tar dem på torsdag istället”; det är lättare att stänga av en maskin klockan fyra och komma tillbaka vid sju nästa morgon.
Arbetsmiljöverkets statistik visar att relationer med arbetskamrater och klienter, men också med chefer, spelar stor roll för om man ska dra på sig arbetsskador. Men också olika typer av belastning, i form av många tunga lyft och obekväma arbetsställningar, något som inte är ovanligt inom hemtjänsten.
”Räcker inte till”
Jämförelsen mellan de två verksamheterna visade på flera viktiga skillnader – exempelvis var tidspressen större inom hemtjänsten, en bild som bekräftas av Kommunals Helen Håkansson:
– De känner att de inte räcker till, att de får springa mycket mer än vad de gjorde förut. De känner att ”nu orkar jag snart inte längre” – det är fem minuter hit och tio minuter hit. Våra medarbetare gör ett jättearbete utifrån förutsättningarna, men det är för lite personal.
Sömnproblem vanligt
Också hälsan hos de anställda var sämre inom hemtjänsten, där mer än hälften upplevde sömnproblem, hjärtklappning och nedstämdhet. Inom teknisk förvaltning låg siffran på under 30 procent. Och – kanske än mer alarmerande – hälften av hemtjänstpersonalen trodde inte att de skulle orka med sitt arbete fram till pensionen. Inom teknisk förvaltning var det 20 procent som kände på samma sätt.
Helen Håkansson på Kommunal bekräftar att många av medarbetarna känner sig otillräckliga i sitt arbete:
– De hjälper till med en uppgift och sedan måste de gå och då sitter pensionären kvar där. De kanske skulle vilja stanna längre hos Agda, men de räcker inte riktigt till och det är det som gör att man känner att det är tufft. Och som kvinna kanske man ska göra allt hemma också.
Även Mats Ryderheim tror att en förklaring till att kvinnor inom hemtjänsten har sämre arbetsmiljö är ett traditionellt könsmaktsförhållande:
– Egentligen tror vi ju inte att det är någon som sitter och bestämmer att det ska vara så; det blir bara som det blir. Men mannen är ju fortfarande normen i samhället och då kanske man tänker på kvinnors arbeten som mindre viktiga. Det är inte så länge sedan hemtjänsten blev en profession; historiskt sett har kvinnor alltid hjälpt de äldre. I värsta fall finns det attityder kring det här också.