– Under höstens flod av vittnesmål har det kommit fram sexuella trakasserier men också grova våldsbrott. Om vi inte tror att det kommer att leda till ett ökat söktryck hos landets kvinnojourer så vet jag inte vad som skulle göra det, säger Annika Qarlsson, jämställdhetstalesperson för Centerpartiet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Metoo skapar behov
Landets jourer bekräftar att metoo lett till fler samtal till deras stödlinjer. Annika Qarlsson tror att proppen är ur och att den ökade viljan att dela med sig kommer att hålla i sig.
Olga Persson, generalsekreterare för Unizon, som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter i landet, menar också att det nu är viktigt att vara beredd på fler samtal.
– Att berätta rakt ut i sociala medier kan kännas läkande, liksom att känna sig delaktig i en större rörelse. Men behovet av stöd från en annan människa, mer individuellt, kvarstår och kan bli ännu större i en så här massiv samhällsdebatt, säger Olga Persson.
Jourer som valfråga
Olga Persson är med andra ord glad över Centerpartiets förslag. Det är även Zozan Inci, ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.
– Arbetet med jourer är ytterst viktigt och jourrörelsen har en stor och viktig roll för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Vi tycker att fler partier ska förhålla sig till Centerpartiets förslag. Det måste vara en fråga inför valet 2018.
Men hittills har andra riksdagspartier inte försökt matcha C-förslaget. Det gäller även regeringen, som har satsat hårt under mandatperioden på att ta fram strategier, handlingsplaner och konkreta åtgärder för att stoppa mäns våld mot kvinnor.
Regeringen har visserligen stöttat kvinno- och tjejourer med uppemot 100 miljoner kronor extra om året de senaste åren. Men det stödet försvinner om ett år.
Förebygga istället
– Det är inte i första hand mer medel som behövs utan vi måste jobba med att få ner våldsnivåerna och det gör man genom att framför allt förebygga våldet, säger Åsa Regnér till Dagens ETC
– Hur ska vi se till att slaget inte utdelas eller att våldtäkten inte sker? Det arbetet har vi gjort absolut minst av i Sverige.
Att det förebyggande arbetet är viktigt håller Annika Qarlsson och kvinnojourerna med om.
– Vi ska så klart jobba så massivt förbyggande som vi bara kan mot killar och män, för våldet slutar ju inte förrän förövaran slutar utöva våld, säger Olga Persson, generalsekreterare för Unizon.
Men den finasansieringen måste komma från ett annat håll, tillägger Persson.
– Det är jätteviktigt att inte pengar flyttas från att skydda kvinnor och tjejer till att jobba med att förändra killar och mäns beteenden och attityder.
Krångliga pengar
Olga Persson uttrycker också stark kritik mot hur regeringens stöd har sett ut. Jourerna har enligt henne behövt lägga mycket tid och kraft på snåriga ansökningar.
– Statsbidragen skulle kunna gå till sådana grundläggande behov som att kunna ha en lokal att vara i, och man skulle kunna ge pengar till den öppna stöd- och rådverksamheten ännu tydligare än vad man gör idag.
Men Åsa Regnér känner inte igen den kritiken, och Centerpartiets förslag har inte utformats i sådan detalj, berättar Annika Qarlsson. Hon tror att även de andra borgerliga partierna förstår att satsningar krävs i spåren av metoo, och att de kommer att stödja C:s förslag om kvinnojourerna om de vinner valet nästa år.
– Min erfarenhet från våra åtta år i regeringsmakt är att om man har ett bra underlag så går det att få med allianspartierna på sin linje.