Dagen efter fick hon ett obehagligt anonymt samtal från en man. Han var påstridig och ville dubbelkolla hennes adress. Han sa att han skulle posta någonting, berättar Linda Böcker Åkerman.
– Det var väldigt mycket som spelades upp i mitt huvud och jag fick skynda mig hem och se till att mina barn inte skulle gå hem själva och kolla i postlådan. Det var otroligt obehagligt och jag blir fortfarande alldeles skakig när jag pratar om det.
Kvinnor är underrepresenterade i den lokala politiken och hoppar också av sina uppdrag oftare än män. Efter djupintervjuer med 56 förtroendevalda runt om i landet har Jämställdhetsmyndigheten nu fått en tydligare bild av vad det handlar om: kvinnliga lokalpolitiker upplever att de döms hårdare för misstag, måste vara mer förberedda för att bli tagna på allvar och att det är svårt att balansera uppdrag med familjeliv.
– Männen dominerar det politiska livet och vi ser i våra djupintervjuer att gamla mönster reproduceras. Relationer och makt som byggs över tiden genom mäns nätverk består och det skapar utmaningar för kvinnor att få ett inflytande. Man upplever en kvinnofientlig attityd vid mötestillfällen, att kvinnor tystnar och att mäns frågor väger tyngre, säger Anna-Karin Berglund, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
Många är rädda
Bland kvinnliga politiker finns också en utbredd oro att utsättas för hot och trakasserier. De mest utsatta är unga kvinnor med etnisk minoritetsbakgrund och kvinnor med hög synlighet.
– Vi har fått in väldigt många historier om kvinnliga politiker som utsätts i sociala medier och i det politiska livet. Vissa överväger att sluta i rädsla för både egen del och sina barns säkerhet, fortsätter Anna-Karin Berglund.
Djupintervjuerna har genomförts inom ramen för ett större uppdrag om delaktighet och deltagande i den lokala demokratin. I slutrapporten som nu lämnas över till regeringen föreslår Jämställdhetsmyndigheten en rad åtgärder för att få bukt med de ojämställda arbetsvillkoren för just förtroendevalda.
Myndigheten vill bland annat att möjligheten att vara föräldraledig ska ses över och att lagförslaget om att kommuner ska ta över arbetsmiljöansvaret för förtroendevalda – som snart kan godkännas av riksdagen – också ska inkludera fritidspolitiker.
– I dag är det partierna som har arbetsmiljöansvaret. Men det är ju svårt just när det gäller hot, hat och trakasserier. Särskilt för små partier och i mindre kommuner, säger Anna-Karin Berglund.
Män står och flinar
Linda Böcker Åkerman är glad att Ängelholms kommun tog allvarligt på händelsen, även om den polisanmälan som gjordes nu lagts ner. Stöd från kommunen är ett måste, säger hon, och säger att hon fortfarande är skärrad.
– Varje gång jag går ut och kollar postlådan börjar kroppen jobba och jag har inte velat vara hemma ensam. För är jag det utan att göra någonting får jag panik. Jag har ringt min man och gråtit för att jag känner mig så rädd och orolig.
Hon tror att hon kanske inte hade fått ta emot hot om hon varit man.
– Män som var uppe och debatterade frågan på kommunfullmäktige har inte blivit utsatta. Men som ung kvinna är man ett lätt byte, säger Linda Böcker Åkerman. Hon berättar att hon ofta blir hårdare attackerad, även från andra politiker.
– Speciellt äldre män kan komma med åsikter och kommentarer som ”lilla hjärtat” och ”lilla vännen”. En del står och flinar när jag debatterar.
Är det värt att fortsätta?
– Jag frågade min man hur han känner och han sa att jag definitivt inte borde hoppa av av rädsla. Och det är så jag känner också, faktiskt gör det mig nästan lite mer eggad. Det är ju det här jag jobbar för – att det ska vara jämställt för oss alla.