De började på Ekstedt i Stockholm i måndags och nästa planerade stopp är Bloom in the Park i Malmö i augusti.
– Det har varit väldigt givande. Jag som leder projektet och ser det lite mer utifrån tycker mig se hur flera av de som deltagit växer. Det är fantastiskt att se, säger Linn Söderberg. Kock på Hemma hos Linn och känd från bland annat P3.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Tillsammans med kocken Lisa Lönner Pulkkinen drog hon igång nätverket Takeover efter ett gästspel med bara kvinnliga kockar på 19 Glas i Stockholm förra året. De båda var trötta på alla frågor om varför det finns så få kvinnliga kockar på finkrogar.
– Jag kan diskutera det i sjuhundra år men jag kan inte lösa problemet och det är inte min sak heller. När vi började bygga projektet tänkte vi varför kan vi inte visa alla som finns. Alla som är med jobbar inom den högre gastronomin som vi kallar det, säger Linn Söderberg.
De drog igång Facebookgruppen Takeover som snabbt fick runt 60 medlemmar.
– De flesta blir förvånade när vi säger att vi är runt 60 medlemmar men det finns ju ändå många fler.
Plura tar plats
Trots att det faktiskt finns många kvinnliga finkockar tar manliga kändiskockar som Plura Jonsson och Per Morberg mycket plats i media. Och Linn Söderberg säger att hon ser vissa skillnader i hur män och kvinnor framställs.
– Det finns ganska många kvinnor som lagar mat i media även om jag inte gjort någon undersökning på hur många som syns. Men männen kanske oftare framställs i sin yrkesroll men det kanske är vanligare att man porträtterar kvinnor som lagar mat i hemmet och gör det lite mer gulligt. Det tycker jag mig se tendenser till även om det såklart inte är så alltid, säger Linn Söderberg.
Planeringen inför Bloom in the park är ännu i sin linda. Menyn är inte spikad med ett gäng kvinnliga kockar kommer att tolka kökets rätter på sitt eget sätt på samma sätt som på Ekstedt i måndags. I höst blir det ett Gästspel i Göteborg och ett i Stockholm.
– Men det verkar som det kommer hända mer med det här. Det är både nya restauranger som vill köpa gästspel och på gång med fler sponsorer som eventuellt vill ta oss med ut i landet. Nu är det lite storstadscentrerat.