Sexuella trakasserier på krogen, och även på festivaler, är vanligt förekommande och sker oftast i det fördolda. Men nu har tillståndsenheten i Göteborg fått i uppdrag av kommunens sociala resursnämnd att aktivt motverka händelserna genom utbildning av krogpersonalen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det var S, V och MP som lade ut ett uppdrag att se över om något proaktivt kunde göras mot det här. Men vi fick uppdraget bara för en vecka sedan och har inte så mycket konkret att berätta än, säger Annelie Silvander, chef på tillståndsenheten.
Med konkret så menar hon innehållet i själva kursen. För det är redan klart att utbildningen kommer att bli en del i den så kallade RUS-utbildningen. Det står för ”Restauranger Utveckling Samarbete” och är en redan befintlig, obligatorisk utbildning för alla som jobbar med servering efter klockan 01. Den fokuserar på alkohol, narkotika och ålder, men ska nu alltså även innefatta sexuella trakasserier.
– Det kanske viktigaste blir att medvetandegöra alla som jobbar i den här typen av miljö så de blir vaksamma på signaler och hur de ska hantera situationen. Vi tänker oss att även vakter och annan personal ska gå kursen och sedan när de jobbar på andra ställen så tar de med sig informationen och skapar ringar på vattnet.
Annelie Silvander berättar att de knappt hade hunnit börja med uppdraget själva innan Stockholm och andra städer hörde av sig och var intresserade av vad som pågick.
– Det är många som har tagit kontakt och visat intresse, så jag tror att vi startar något riktigt bra här.
Obligatorisk i höst
På sikt kommer alla som arbetar med servering efter klockan 01 att ha gått kursen. Men den blir inte obligatorisk i RUS förrän till hösten. Tillståndsenheten måste få tid att sy ihop ett utbildningspaket med rätt föreläsare och annat. Men Annelie Silvander menar att de redan har kompetensen inom enheten, och ska även kontakta polisen och se vad de eventuellt kan bidra med. Först ut i hela Pilotprojektet blir festivalen Way out west.
– Luger som anordnar Way out west är oerhört städade och superproffsiga och har god koll på sådant här redan. Men de är taggade på att gå före och visa vägen, så de ställer sig själva till förfogande för att vara först med utbildningen.
De 240 medarbetare som arbetar på festivalen i sommar kommer att få besök av tillståndsenheten och de som kommer att hålla i kursen. Krogar och nattklubbar kommer sedan till hösten att gå utbildningen på plats.
Krav för tillstånd
För festivaler som ska hållas i Göteborg kommer det, när utbildningen väl är i full gång till hösten, att ställas krav på att medarbetarna har utbildat sig för att få ett serveringstillstånd.
– Enligt polisen är problemen vanligare på gratisfestivaler och mindre festivaler. De kanske inte har samma konsekvenstänk som exempelvis stora Luger. Så det är väldigt viktigt att det här kommer ut överallt.
Johan "Red top" Larsson, delägare Pustervik
– Det vore ju sinnessjukt att vara emot något sådant. Men samtidigt känns det som en nervös reaktion att lägga det ansvaret på krogpersonalen. Ska man lägga pengar så finns det annat som vore bättre än att sätta krav med hot om att mista tillståndet. Ska det vara en del av RUS så kan jag väl köpa det som helt hanterbart, och självklart är det bra om personalen på något sätt kan motverka sexuella trakasserier. Sedan är ju inte jag krögare i den bemärkelsen utan jag vill ha ett musikställe och därtill krävs det att man serverar öl. Men Pustervik är ju "typ" lite äldre besökare, "typ" människor med hyfsat bra utbildning om man ska kategorisera, och "typ" åt vänster politiskt så vi klarar oss ganska bra mot sådant här.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Emma Kolback, krögare och delägare i krogarna Dubbel Dubbel, Folk och Pompom
– Jag har inte hört så mycket om den här utbildningen. Överlag är det bra med mer utbildning till personal på restauranger och barer. Rus är ju tillexempel jättebra så man vet vilka krav som ställs på en när man serverar alkohol. Och får kött på benen om hur man kan bete sig när man till exempel behöver neka en gäst. Lite tips och trix för att motverka otrygghet på krogen låter som en kalasidé. Hoppas på en kvalitativ utbildning.
Björn Lagerblad, bartender på central krog
– Det är bra att man vill motverka då det händer mycket sådant. Men det kommer att bli svårt för oss bartenders att ta det ansvaret i allt annat vi gör. Det borde finnas medel som hjälper oss i stället för bara fler krav kan jag tycka.
Rebecka Hall, serveringspersonal på central krog
– Det är väl jättebra. Sedan tror jag nog att många som jobbar inom restaurang redan har det tänket och håller ögonen öppna. Sedan kan det vara bra att få utbildning i bra sätt att hantera olika situationer och hur man ska bemöta det.