BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det är kända lokala politiker som sitter i styrelsen. Det är utan tvekan en stark partiförening med aktiva medlemmar som har många års erfarenhet av lokal- och regionpolitiken. Men det är någonting som inte stämmer. Ordföranden, Martin Hytting, är bosatt i Barnarp sedan flera år. Men de övriga bor utspridda i kommunen. Ingen av de övriga styrelsemedlemmarna har någon koppling till Barnarp.
Formellt är det inte fel att tillhöra en förening som saknar koppling till ens egen hemort. Men att så många sitter på så höga poster i en förening på en annan ort – det har vi sällan sett förut. Och det blir inte mindre märkligt när deras egna partimedlemmar uttalar sig om föreningen.
– Alla pratar om att vi måste hålla sams. Men helt plötsligt går man och startar en förening och isolerar sig. Det har alltid varit strid om kommunalrådsposterna. Men det här är extremt. Det här är mer systematiskt, säger en moderat i Jönköpings kommun.
Internt bland politikerna i Jönköping går det just nu ett flertal rykten om just moderaterna i Barnarpsföreningen. Men för att förstå vad som händer nu så måste vi gå några år bakåt i tiden – och vi måste lära känna den person som allt fler påstår är spindeln i nätet.
Man med makt
Martin Hytting är en man med makt både inom och utanför politiken. Under sin karriär har han följt sin svärfar Rune Tedfors genom både det skandalomsusade John Bauer-gymnasiet och nu som vd i friskolekoncernen Prolympia AB. Även svärfar sitter med i Barnarpsmoderaterna.
Som politiker har han haft ett flertal höga poster både inom sitt eget parti och framför allt som regionpolitiker. Hytting sågs av många som den självklara efterträdaren till Håkan Jansson (M) när den senare avgick som regionstyrelsens ordförande förra året. Men vid det laget var det redan försent. Då hade redan flera av hans egna partivänner börjat vända sig emot honom.
Det är svårt att sätta fingret på när allting egentligen började. När hans interna motståndare ska beskriva honom använder de ord som vi sällan hör inom den lokala politiken.
– Han sätter kniven i ryggen på sina egna partivänner, säger en moderat politiker.
– Jag har aldrig varit med om att det har varit frid och fröjd när han har kommit till ett möte, säger en annan.
De målar upp en bild av en man som dras till makten. En man som aktivt bygger ett nätverk av ja-sägare runt sig. Som manipulerar och själv sitter i bakgrunden medan han skickar fram andra som skjuter ut hans projektiler under mötena.
De säger att han gång på gång försöker genomföra interna kupper. Att han under interna val flera gånger, antingen själv eller genom ombud, har lyft fram egna kandidater på sittande möte. Och det samtidigt som han innan dess ringt runt och samlat en majoritet som går emot valberedningens förslag.
Hans partivänner beskriver en ständig osäkerhet när han sitter med på möten. Bara det att han finns i salen får dem att bli oroliga för att något oväntat ska ske.
Själv erkänner han att debatterna kan vara hårda.
– Jag kan gå hårt åt de egna. Har vi olika uppfattning så är det klart att jag strider för det förslag jag har, säger Martin Hytting.
Han fortsätter:
– Vi som har varit uppväxta i ungdomsförbundet är kanske lite mer hårdhudade i debatten än de som har kommit in senare.
Varför tror du att folk uttrycker det som att de är rädda för dig?
– Det är klart att man ser mig som erfaren, jag är relativt ung men ändå erfaren, man bedömer mig som ett hot men jag är inget hot, säger Martin Hytting.
Moderaterna i Jönköping är ett parti som under de senaste åren har lidit av flera interna strider. Gruppen runt Martin Hytting, som även sträcker sig utanför Barnarpsföreningen, är personer som under lång tid har suttit på maktpositioner inom partiet lokalt. Moderaterna i Jönköping har traditionellt varit konservativa. Ledningen i Jönköping har bestått av gammelmoderater som inte alltid kände sig helt bekväma med den vändning partiet tog under Fredrik Reinfeldt. Samtidigt kom det in nya krafter i partiet som var mer liberala än den lokala ledningen.
Efter valet 2010 började en löst sammansatt grupp moderater umgås även på fritiden. Det är i alla fall så de beskriver det själva. De gick bland annat på after work tillsammans och grillade på Vätterstranden. Till den gruppen, som av de interna motståndarna kom att kallas just gruppen, drogs flera av de mer liberala krafterna inom partiet. Och de började bli fler och fler.
Partimedlemmar, som säger sig stå vid sidan av de så kallade falang-striderna, beskriver det som att den dåvarande ledningen började se ett hot i den plötsligt växande sammanslutningen. De som ingick i gruppen säger att långt ifrån alla betydelsevis var liberala. Själva såg de sig inte ens som en falang. Men det var ändå så flera uppfattade dem. Så när den dåvarande partiledningen fick chansen så slog de genast till för att minska gruppens växande interna makt.
Det började med att Marie Lundberg skickade ett internt mejl till Moderaternas gruppledning under 2013. Hon var då en del av den så kallade gruppen. Och i mejlet kritiserade hon Sotiris Delis som tvärtom var en del av falangen runt Martin Hytting. Lundberg var uppriktigt bekymrad. Delis hade under ett möte pratat om att skilja på skolresultaten mellan svenska elever och invandrarelever. Hon, och några andra lokalpolitiker, uppfattade det som rasistiskt – vilket hon också skrev i mejlet. Mejlet blev den dåvarande ledningens chans att slå till mot gruppen.
Misstroendeomröstning
En vecka senare, när fullmäktigegruppen samlades för ett möte, drev de igenom en misstroendeomröstning mot henne. Politiker som satt med på mötet beskriver det som ett rent karaktärsmord av Lundberg. Flera partimedlemmar hade pratat ihop sig redan i förväg och kritiken haglade under mötet. Hon påstods ha sårat Delis med osanna anklagelser. Det slutade med att Lundberg gråtande lämnade mötet och sade att hon självmant lämnar alla uppdrag. Men trots att hon redan hade lämnat sina uppdrag drevs det igenom en omröstning där majoriteten även röstade bort henne som spiken i kistan.
Även om flera politiker i efterhand säger att de kände obehag under det mötet så var det ingen som gick till media. Frågan sopades, tillfälligt, under mattan.
Ett år senare var det dags igen. Cecilia Knypegård, som även hon ingick i den så kallade gruppen, hade drivit fram bildandet av Öppna moderater i Jönköpings län. Det är moderaternas hbt-förbund. Knypegård, som har varit drivande under hela processen, sågs som den självklara ordföranden. Men när den första styrelsen skulle väljas den 16 maj 2014 dök plötsligt Carin Berggren, Martin Hytting och Ola Helt upp på mötet. De två senare har varken före eller efter det gjort sig kända för att arbeta med hbtq-frågor. Ändå hade de, bara dagar före mötet, blivit medlemmar i förbundet och kom dit med en helt egen agenda. Helt gick upp i talarstolen och föreslog, tvärtemot valberedningen, att den unge Gislavedspolitikern Sylvester Niklasson skulle bli ordförande i stället för Knypegård. De som var närvarande beskriver det, som i så många andra sammanhang, som ett kuppförsök. Efter att mötet hade ajournerats och efter långa diskussioner nåddes en kompromiss där Knypegård trots allt fick ordförandeposten men där Niklasson blev vice ordförande. Den senare satt kvar på posten tills han ett år senare hoppade av Moderaterna och blev sverigedemokrat.
Flera avhopp
Flera aktiva moderater hoppade av politiken medan de här striderna pågick. Samtidigt hade Martin Hytting varit ordförande i nomineringskommittén och de som ingick i den så kallade gruppen hade inte fått så gynnsamma platser på vallistan. Efter valet 2014 var vännerna splittrade och befann sig långt ifrån någon maktposition inom partiet. Men det var också här som allting började vända.
Redan våren 2014 avslöjade Jönköpings-Posten att Martin Hytting hade kört rattfull i Göteborg. Han hade 0,24 promille alkohol i blodet och låg alltså precis över gränsen. Det i sig hade egentligen inte behövt leda till någon större skandal. Problemet var, enligt flera politiker, att Hytting tvärtemot det egna partiets stadgar inte sade någonting till de övriga i partiet. Han visste själv att han hade fått ett strafföreläggande för rattfylla när han valdes till nomineringskommitténs ordförande – men han hemlighöll det för partivännerna. Hytting, som redan var känd som en hårdför politiker, började här tappa förtroende även internt bland partivännerna i regionen.
Efter valet började också allt fler moderater öppet berätta om vad som hade hänt under den tidigare mandatperioden. I mars 2015 gick Marie Lundberg själv ut i media och berättade om hur hon hade uteslutits ur partigruppen.
Det är i det här läget som Martin Hytting, som efter rattfyllan har försvagats i regionen, plötsligt väljer att återuppliva den då vilande Barnarpsföreningen. Och redan från start får han med sig sina bundsförvanter från övriga delar av kommunen.
Interna bakslag
Den nygamla föreningen till trots så fortsatte kretsen möta interna bakslag. Anonyma tips började strömma till medierna om flera politiker i kretsen runt Martin Hytting. Jönköpings-Posten avslöjade att Ola Helt hade smygfotat en person på ett tåg och sedan publicerat den på Instagram med en hånande kommentar om mannens övervikt. Kort senare avslöjade de att Janne Hedell hade skrivit kommentarer som kunde uppfattas som främlingsfientliga på Facebook. Skandalerna kunde ha blåst över. Men då gick AnnMarie Grennhag, dåvarande gruppledare för Moderaterna i kommunfullmäktige, ut och eftersökte JP:s källor i ett internt mejl. Skandalen växte och slutade till sist med att både AnneMarie Grennhag och Ola Helt, båda medlemmar i Barnarpsföreningen, lämnade sina uppdrag. Kort tidigare hade dessutom Hytting förlorat en infekterad strid om att föra fram en motkandidat till Malin Wengholm som regionstyrelsens ordförande.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Trots att Carin Berggren, då vice ordförande i Barnarpsföreningen, fortfarande var kommunalråd och flera andra medlemmar satt på starka poster i nämnderna, så var kretsen runt Hytting plötsligt försvagad. Det är då, i augusti 2016, som Hytting går ut i media och säger att han byter kurs och satsar på en plats i kommunfullmäktige efter nästa val. Och det är då som oron på allvar börjar växa hos partivännerna. Flera pekar på det som har varit och tror att Hytting nu håller på att planera ett maktövertagande i kommunen.
– Det många inom alliansen är rädda för är att han kommer in och styr. Det blev en röra i regionen, det var därför han fick gå. Skulle han gå in i kommunen skulle det bli en röra här också, säger en allianspolitiker.
Ryktena kring vad som planeras är många. Vissa säger att Hytting själv vill bli kommunalråd, andra säger att han vill bli kommunstyrelsens ordförande – och flera säger att han egentligen inte vill ha någon av posterna men att han däremot vill kontrollera vem som får dem. Att kommunalrådet Carin Berggren nu oväntat dessutom har lämnat Barnarpsföreningen och återgått till Jönköping har satt ytterligare fart på spekulationerna.
Inga ambitioner
Själv säger Hytting att han inte har några ambitioner på att vara med och styra. Han har tillräckligt med företaget och har inga ambitioner på att längre göra någon större satsning på politiken. I stället säger han sig stå bakom Carin Berggren om hon vill sitta kvar.
– Jag har ingen maktposition, säger han.
Men även politiker som står honom nära bekräftar bilden av Hytting som en person som dras till makten. Och även om ingen kan eller vill säga vilka planer som finns så bekräftar de bilden av att Hytting absolut redan nu har planer för hur han skulle vilja se Moderaterna inför nästa val.
– Han vill vara en mastermind som, även om det inte syns utåt, gärna vill vara med och dra i trådarna, säger en politiker som står honom nära.
Och så togs det plötsligt ett steg som flera hade fruktat. För knappt två veckor sedan genomfördes något som beskrivs som en kupp i Moderatföreningen i Huskvarna. Precis som i flera andra sammanhang presenterades plötsligt ett motförslag på sittande möte. Janne Hedell, som beskrivs stå nära Hytting, ställdes mot den väntade ordföranden Johnny Lilja. De hade mobiliserat familj och vänner som oväntat kom till mötet och röstade in Hedell.
Vad som händer
Vad som händer härnäst är det ingen som vet. Flera av de moderater vi pratar med säger däremot att de hoppas att partiet kan ta tag i det här redan tidigt – och föra fram kandidater som enar partiet i stället för att splittra.
– Om det hade handlat om sakpolitik, om att någon vill sänka skatt och någon annan inte vill det, så hade det varit förståeligt. Men det här handlar bara om att få makt. Det finns många bra människor i partiet och vi skulle kunna få tillbaka energin igen. Men vi måste i så fall få in människor som vill driva politik och inte hålla på med de här konflikterna, säger en moderat politiker i kommunen.
Fotnot: Reportaget baseras i huvudsak på intervjuer med ett flertal moderater och andra politiker i Jönköpings kommun och i regionen.