Fackförbundet Kommunal i Örebro är nedringda av medlemmar som tampas med de tuffa villkoren inom LOV-företagen i Örebro.
– Medlemmar känner sig maktlösa. Min tid är helt fylld av alla problem som rapporteras in från de här företagen, säger Pernilla Göransson Lindqvist, regionalt fackligt ombud på Kommunal.
Hon berättar att det händer att företag lägger ner och byter namn utan att förhandla på rätt sätt med facket. Att anställda kan få jobba i sju timmar men bara få lön för fem, eftersom vissa företag inte betalar för tiden det tar att ta sig mellan kundernas bostäder.
Dammsugare på cykeln
Många anställda får ta sin lunchrast och sköta sina toalettbesök hemma hos pensionärerna som de ska ta hand om. Det finns även personer som får sitta och äta sin lunch i trappuppgångar och som får cykla med tung utrustning.
– En berättade att hon fick ha med en dammsugare på cykeln, det är inte vanligt, men sådant förekommer, säger hon.
”Det är hemskt att höra”
Själva arbetsuppgifterna och kontakten med de äldre är det som gör att Kommunals medlemmar vill fortsätta inom yrket, men arbetsvillkoren är ohållbara för många.
– Det är många tårar över jobbsituationerna och medlemmarna undrar ofta: ”Får företagen verkligen göra så här?” Sedan vågar de tyvärr inte driva frågan genom facket för att de är rädda att de ska förlora jobbet, säger Pernilla Göransson Lindqvist.
I Örebro kommun finns det 47 valbara LOV-företag. Av dem har bara 16 kollektivavtal.
Kommunals erfarenhet är att det finns en enorm kunskapsbrist hos arbetsgivarna kring vilka rättigheter de anställda egentligen har.
Oppositionsrådet Murad Artin (V) blir ledsen och arg när han hör talas om arbetsvillkoren i LOV-företagen.
– Det är hemskt att höra hur arbetsgivare utnyttjar de anställda som är i en beroendeställning. Vissa företag utnyttjar uppenbarligen systemen till max för att få vinst när de först får bidrag från Arbetsförmedlingen och sedan skattemedel från kommunerna. Jag tycker att det är moraliskt förkastligt, särskilt när det dessutom visar sig att anställda får mycket sämre arbetsvillkor, säger han.
Han vill se ett stopp för vinster i välfärden och för LOV-företagen i Örebro.
– Det här är ett otroligt dyrt system för kommunen. Äldreomsorgen går med 100 miljoner i underskott. Samtidigt får vi sämre villkor för de anställda, säger han.
Underskott på 100 miljoner
Men Rasmus Persson (C), kommunalråd med ansvar för äldreomsorgen, försvarar systemet.
– Äldreomsorgen hade inte blivit billigare utan LOV. Prognosen är att vi får ett underskott på 100 miljoner, men det beror på att vi inte har anpassat kostymen efter att vi har färre kunder. Tappar man 400 äldre kan man inte ha samma budget, säger han.
Och att arbetsvillkoren skulle vara sämre i LOV-företagen har han inte sett några bevis för.
– Det klart att det finns de som missköter sig. Men jag är inte beredd att skriva under på att arbetsmiljön är sämre på de här företagen än inom kommunen. Vi behöver mer bevis än hörsägen för att kunna agera och bryta ett kontrakt, säger han.