När kung Carl XVI Gustaf nu firar 50 år på tronen så är det med ett gediget stöd från såväl folket som riksdagen. Men i partiprogrammen för såväl Vänsterpartiet och Miljöpartiet som Socialdemokraterna står det alltjämt att monarkin bör avskaffas.
– Det är inte värdigt ett demokratiskt samhälle att vi har en statschef som är tillsatt utifrån traditioner från fördemokratisk tid. I en demokrati borde vi välja våra företrädare, inte tillsätta dem genom blodsband och hokus pokus, säger riksdagsledamoten Karin Sundin (S).
– Sedan finns det en hel del rena galenskaper inbyggt i monarkin, där det mest stötande är att kungen står under åtalsfrihet. Han kan i stort sett begå vilket brott som helst utan att straffas, vilket är helt orimligt i ett demokratiskt samhälle. Sedan är det mer, som att kungafamiljen inte har religionsfrihet, att kungabarnen inte får lämna landet utan kungens samtycke, och massor av annat.
Partikamraten Yasmine Bladelius delar bilden.
– Trots att vi dagligen kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter så tycker vi fortfarande att det är okej att vi har en statschef som inte tillsätts i demokratiska val utan genom födsel, säger hon.
Ingen het potatis
2015 var Yasmine Bladelius (då Larsson) en av de riksdagsledamöter som skrev den första blocköverskridande och därmed historiska motionen om att avskaffa monarkin.
”Monarkin går inte att förena med demokrati, jämlikhet och medborgerliga rättigheter. Vi menar att rätten att representera Sverige inte ska kunna ärvas. Den kan enbart ges genom demokratiska processer”, skrev hon ihop med representanter för Folkpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
Därefter har flera liknande motioner skrivits, inte sällan av just socialdemokrater.
Men frågan om monarkins bevarande är långt ifrån någon het potatis i den politiska debatten, och det är inget parti som aktivt driver politik eller kommer med förslag åt något håll.
– Vi är ganska många som är aktiva och driver på för en förändring, men att partiet inte ser detta som någon av sina viktigaste frågor är inte så konstigt med tanke på det läge vi befinner oss i just nu med ekonomin och alla andra utmaningar i samhället, säger Yasmine Bladelius.
Riktiga populister
Karin Sundin delar den bilden.
– Det finns andra frågor som är viktigare, stora samhällsproblem som är mer angelägna och har större betydelse för människors vardag. Då är det inte rätt fokus att lägga energi på detta, säger hon.
Folkopinionen är stark för ett bevarande av monarkin och kungahuset är omåttligt folkkärt, hur är det att jobba i sån motvind?
– Jag tänker att det är en fråga som vi i mitt parti har levt med länge. Det finns många som omfamnar monarkin, och det behöver vi förhålla oss till. Men samtidigt så ser vi det som en principiellt viktig fråga. Skulle vi bara driva frågor utifrån folkets opinion skulle vi vara ett riktigt populistiskt parti, säger Karin Sundin.
Yasmine Bladelius tror dock att det går att förändra opinionen med bättre kunskap.
– Att vårt kungahus är folkkärt beror på att det inte finns någon folklig debatt kring hur odemokratiskt systemet faktiskt är. När jag pratar med människor så vänder de ofta från att vara för monarkin, att de tycker kungafamiljen verkar trevliga som människor och att det är kul med kändisar att titta på, till att vara emot, när det handlar om att det inte är ett demokratiskt statsskick och att alla inte är lika inför lagen. Jag är övertygad om att det går att få till en förändring av opinionen med mer kunskapsspridning.
För inte så länge sedan, 2002-2006, hade de tre rödgröna partierna majoritet i riksdagen, varför drevs inte frågan mer aktivt då?
– Ska man göra en sån här förändring så krävs det ett val emellan eftersom det handlar om en grundlagsändring. Då behövs det en folkopinion och ett starkt stöd.
Hur lång tid kommer det dröja innan vi avskaffar monarkin i Sverige?
– Jag vågar inte svara på det, men kan konstatera att vi har en kommande regent som är väldigt uppskattad av svenska folket, säger Yasmine Bladelius.
Inte heller Karin Sundin vill gissa hur lång tid det tar innan vi byter statsskick.
– Men vi kan konstatera att alla arvsmonarkier för eller senare har fallit. Vårt eget kungahus är ju bara drygt 200 år gammalt. Det kommer en tid någon gång i framtiden då det blir tillfälle, och i och med att vi har hållit i frågan och diskuterat den så kommer vi att vara väl förberedda, säger hon.