Den kraftiga minskningen av stödet till Kulturtidskrifter stoppas tills vidare.
Det är Kulturutskottets ordförande Per Bill som svängt. I en debatt i riksdagen på torsdagen yrkade han på att återremittera förslaget. I klartext betyder det att frågan går tillbaka till Kulturutskottet som kommer att fortsätta utreda den.
Stödet blir med största sannolikhet oförändrat i minst ett år.
Johannes Klenell, redaktör och förläggare på Galago, välkomnar beslutet.
– Det är fantastiskt bra att de tog de här beslutet till sist. Men det är också vansinnigt att de låtit kulturtidskrifterna hänga på gärdsgården såhär länge och det är obehagligt att de gör en sådan här besparing. Det sänder ut en signal om att man inte ens brytt sig om att kolla upp vart pengarna går och hur de används, säger Johannes Klenell.
Förslaget från kulturutskottet hade inneburit en minskning av stödet med 79 procent – något som enligt kritikerna skulle slå ut de svenska kulturtidskrifterna i en handvändning.
För Galago innebär beslutet framför allt att redaktionen kan fortsätta jobba professionellt.
– Vi skiljer oss lite från andra tidskrifter, likt Bang tillhör vi de som nästan är semiprofessionella. Stödet har använts till att höja arvoden och bygga en redaktion. Nu tar vi inte själva ut någon lön men däremot har vi kunnat jobba professionellt. Vi har kunnat betala lön till tecknare och framförallt jobbat med värvning för att expandera och bli lästa. För oss handlade det indragna stödet framför allt om att vi skulle gått bakåt i utvecklingen och i förläggningen hade vi nog behövt lägga ner precis som många andra, säger Johannes Klenell.
Johanna Palmström, chefredaktör på Bang, säger att hon är lättad över att stödet inte skärs ned redan nästa år. Samtidigt understryker hon att det ännu är oklart om det blir kvar på sikt.
– Jag är himla glad över det stöd som visats för kulturtidskrifterna dessa dagar. För Bangs del innebär detta besked, om det står sig, att vi återgår till planerna för nästa år. Vi fortsätter att göra en antirasistisk och femnistisk tidning. Det ser vi fram emot.
Johannes Klenell hoppas att politikerna inser att tidskriftsstödet behöver finnas kvar även på sikt. Han menar att det är en god investering för Sverige.
– Man kan hoppas att de väljer att ta andra vägen nu och faktiskt undersöker vart pengarna går. Det är så speciellt för det handlar bara om 19 miljoner per år. Det bygger en mångfald av tidskrifter och det är otroligt många författare som börjar sin karriär genom att skriva i kulturtidskrifter. Investeringen är liten jämfört med vad Sverige får för den.