Örebro har Open Art, Live at Heart, en kammarorkester och teatrar som får nationella och internationella lovord. Trots det är vi långt ifrån målet som finns i den regionala utvecklingsplanen från 2010 – att Örebro ska vara redo att ansöka om att bli kulturhuvudstad i EU 2015.
Varje år utses två europeiska städer till att bli Europas kulturhuvudstad. Stockholm fick chansen 1998 och 2014 är det Umeås tur att blända resten av Europa med sin kultur.
Nu vill regionförbundet att Örebro också ska ta chansen att ansöka om att få bli kulturhuvudstad i Europa.
Satsar förhållandevis lite
Men om man jämför Örebro med andra städer med ungefär lika många invånare satsar Örebro förhållandevis lite på kultur. Västerås, Norrköping, Linköping, Karlstad, Helsingborg satsar alla mer pengar per invånare än Örebro. Och Umeå som ska vara kulturhuvudstad nästa år satsar 55 miljoner kronor mer varje år på kultur. Per invånare handlar det om ungefär 700 kronor mer. Skulle Örebro ansöka om att få bli kulturhuvudstad skulle kommunen vara tvungen att öka anslagen till kultur rejält.
– Det är klart att en sådan här satsning kräver en stor ekonomisk insats. Men Örebro är i en positiv spiral där bara storstäderna ligger före när det gäller inflyttning och byggande. Vi på den regionala nivån kan inte tala om för kommunerna vad de ska göra. Men jag tycker man ska smida medan järnet är varmt. Det är dags att man satsar på kulturen, säger Rikard Åslund, kulturchef på landstinget.
Men trots målet i den regionala utvecklingsplanen är det just nu ingen som arbetar aktivt för att Örebro ska vara redo att söka och bli kulturhuvudstad i EU.
– För att bli kulturhuvudstad behövs en tydlig vision för vad vi vill uppnå. Det har vi inte i Örebro kommun i dag, säger Jan Rindar, tjänsteman på kulturenheten i Örebro kommun.
Saknar tydlig vision
Formellt är det inte möjligt att bli utsedd till kulturhuvudstad förrän 2025, men för att man ska bli antagen krävs ett hårt arbete. Det handlar om planering och förberedelser under många år, och stora ekonomiska åtaganden i mångmiljonklassen, för att den europeiska juryn ska bli intresserade av att välja Örebro. Trots det finns inga anställda på Örebro kommun som arbetar med någon ansökan. Faktum är att det i dag är oklart vem som tar ansvaret för att den regionala kulturpolitiken sipprar ner i den kommunala verksamheten. I en kritisk kommunal rapport som nu är ute på remiss menar kulturutövare och tjänstemän att Örebro kommun saknar en tydlig vision och en tydlig politik för kulturen.
– Vi har en splittrad organisation och vi har inte reviderat vår kulturplan sedan 2002. Därför är det svårt för de regionala målen att få något genomslag, berättar Jan Rindar.
En åsikt som delas av Rikard Åslund, kulturchef på landstinget. Han har i dagsläget svårt att veta vart han ska vända sig när han ska prata kulturfrågor med Örebro kommun. En del frågor bestämmer Kultur- och medborgarnämnden. Andra beslut tas av Barn- och utbildningsnämnden och stora kulturella satsningar som Open Art, Bokmässan eller Live at Heart hamnar hos kommunstyrelsen.
–Jag har stor respekt för att pengarna kanske inte alltid kan finnas inom en förvaltning. Men vi som regional instans vill ha en bättre ingång till kommunen. En person som är ansvarig. Vi hoppas nu att kommunens utredning ska göra att man ändrar i sin organisation på ett sådant sätt att de lättare kan ta hänsyn till de regionala besluten, säger Rikard Åslund.
Mirja Mattsson
Hallå där ...
Behcet Barsom (KD), ordförande i Kultur- och medborgarnämnden.
Hur ser du på målet att Örebro ska ha ett kulturliv som möjliggör att man kan söka och bli kulturhuvudstad 2015?
– Ja, det är ett ambitiöst mål. Och det är bra att man strävar framåt. Men det finns en hel del att förtydliga och det ligger långt fram i tiden.
Arbetar kommunen mot det här målet?
– Jag vet att det har utretts. Men ingen jobbar aktivt med det nu. För att göra det behöver man förtydliga roller och anpassa organisationen. Vårt kulturprogram behöver revideras så att det utgår mer ifrån den regionala utvecklingsplanen. Vi har haft en organisation som har fungerat tidigare i vår egen lilla bubbla, men om vi vill blicka framåt så blir styrningen av kulturen inte riktigt bra. Vi behöver göra på ett annat sätt.
Tycker du att Örebro ska satsa på det här?
– Jag vet kommuner som har satsat enorma summor på att bli kulturhuvudstad, men jag tycker inte man ska köpa en sådan titel. Det är något man ska förtjäna genom ett långsiktigt arbete.
Vill du veta vad Örebros kulturpersoner tycker om målet?
Läs här.