Som ETC Göteborg rapporterade förra veckan räcker nämligen nästa års kulturbudget inte till. Förvaltningen har gett förslag på hur 29,7 miljoner kronor ska sparas in genom nedskärningar av olika verksamheter. Sex bibliotek hotades av nedstängning men innan budgetmötet meddelade allianspartierna att de inte skulle låta det ske. Däremot kvarstod förslag på att ta bort såväl långsiktiga satsningar på arbetsmiljö och nyrekrytering, som verksamheter som Kulturnatta, Sommarunderhållningen och Speldags.
”Ett olyckligt beslut”
Men just nu har allt lagts på is. På nämndmötet bestämde sig politikerna för att be kommunstyrelsen om mer pengar. Men inga möten är inplanerade innan årsskiftet, då budgeten enligt lag måste stå klar. Dessutom har kommunstyrelseordföranden Axel Josefson (M) sagt att han inte kommer kalla till något extramöte.
– Jag tycker att det är ett olyckligt beslut. Kulturnämnden har i uppgift att verkställa de beslut som kommunfullmäktige har fattat – min förväntan är att de gör det, säger han till GP.
Istället blir det ett extrainsatt möte i kulturnämnden idag.
Ovissheten drabbar både förvaltningsanställda och det fria kulturlivet, alltså alla de kulturverksamheter som staden stöttar ekonomiskt. Det anser kulturförvaltningens direktör, Anna Rosengren.
– Deras stöd är ju beroende av nämndens beslut om budget. Nu står vi väldigt nära 2020 och det fria kulturlivet vet ännu inte vad de har att förhålla sig till under nästkommande år. Vill vi ha ett brett och levande kulturliv är det oerhört viktigt med stadens stöd.
Utgör en höjdpunkt
En av verksamheterna som kan komma att drabbas är Speldags, där musiker turnerar runt bland ålderdomshem, demenshem och träffpunkter för seniorer. Willy Wong spelar piano och saxofon i en jazz- och visduo som har gjort det under hösten.
– Vi spelar nostalgisk musik som ska passa äldre, så att de kanske tar sig tillbaka till tiden då de var unga och får komma ifrån den tid de lever i nu, säger han.
Willy Wong upplever att spelningarna utgör en höjdpunkt i många av de äldres vardag, särskilt de som har svårt att själva ta sig någonstans. Han berättar också att chefen på ett demensboende glatt sig över att musiken hjälper personalen att få kontakt med patienterna.
– Sedan vet jag ur ett musikerperspektiv att många har det här som inkomst. Det blir ett kulturarbetarjobb som försvinner. Alla parter förlorar egentligen på det här, säger Willy Wong.
Går runt på samarbeten
Daniel Terres är projektledare för Urban konst på Göteborgs konsthall, som framförallt riktar sig till en publik i miljonprogrammen. Även om projektet är en av de verksamheter som kan komma att bli föremål för nedskärningar tror Daniel Terres inte att det är troligt just nu. Den nuvarande verksamhetsbudgeten kallar han för ”minimal” och täcker en 1,6-tjänst. Resten av projektet går runt på olika samarbeten.
– Därför är det svårt att spara genom att ta bort verksamheten, säger Daniel Terres.
Samtidigt är den ändå beroende av de offentliga medlen. Annars hade anställningarna inte varit möjliga, och för att inleda samarbeten måste Urban konst kunna erbjuda någon typ av medfinansiering, förklarar han.
”Skulle leda till monopol”
Även om Urban konst eventuellt inte kommer röras just nu tycker Daniel Terres det är svårt att säga vad som kommer att hända framöver. Han ser ett långsiktigt mönster av nedskärningar i kultursektorn som en kommersiell marknad inte kan täcka upp för.
– Skulle den lämnas åt marknaden hade vi snabbt skapat likformig konst och kultur som behöver anpassas till kommersiella intressen. Det skulle leda till ett monopol på vem som skapar kultur, vilket jag tycker är en dålig idé om man vill skapa ett demokratiskt samhälle som håller ihop.
Daniel Terres tror även att kvalitén på mycket kultur hade urholkats om den hade tvingats anpassa sig till en marknad.
– Det blir svårt att utmana sig själv, sitt uttryck och att utmana själva konsten och kulturen om den som betalar högst alltid får bestämma.